Hvedegræs – naturens mest fremragende ‘naturmedicin’?

Næringsstoffer i Hvedegræssaft, mere end 100 forskellige mikronæringsstoffer
For et år siden stødte jeg på hvedegræssaft, en fantastisk naturlig vitamin kilde, som jeg senere har fundet ud af hviler på sundhedsmæssig forskning. Hvedegræssaft er en levende og rå (ubehandlet) “super food” der indeholder mere end 100 naturlige mikronæringsstoffer. Når hvedegræs indtages som saft (enten frossen eller friskpresset) indeholder det alle vitaminer (undtagen Vitamin D, som vi får gennem solen); 91 ud af de 102 eksisterende næringsmineraler, 18 aminosyrer (ud af 21 mulige) og over 80 vigtige enzymer. Hvedegræsjuice er også en af de rigeste kilder til klorofyl i verden.

Hvedegræs er ingen døgnflue

Jeg er dykket lidt dybere for at forstå baggrunden og omfanget af sundhedsforskningen omkring hvedegræs. Det viser sig, at hvedegræs blev opdaget allerede omkring 1940 af en amerikansk kemiker Dr. Schnabel, der arbejdede og forskede med landbrugsprodukter.

På grundlag af hans forskning samt samarbejdet med laboratorier, som tilhører Quaker Oats, blev hvedegræspulver så udbredt og anerkendt i Amerika, at man kunne finde det i de fleste naturkostforretninger.

Man gik endda så vidt, at bagerforretninger solgte grønt hvedegræsbrød, og det amerikanske Medical Association anerkendte hans blanding af hvedegræspulver og andre græsser som en ’Vitamin Fødevare’. Under krigen og i årene efter glemte man hvedegræs
til fordel for syntetisk fremstillede vitamintilskud, som på det tidspunkt blev moderne. Det var først i 1960erne, at hvedegræs igen blev populært i forbindelse med at Ann Wigmore, helbredte sig selv for koldbrand i begge ben ved bl.a. at drikke hvedegræssaft. Herved undgik hun, at få begge ben amputeret. Ann fandt også ud af, hvordan hun kunne presse saften ud af græsset ved at anvende en speciel saftpresser. Hun startede i Florida det anerkendte Hippocrates Health Institute, som specialiserer sig i at hjælpe kræftsyge via hvedegræssaft og urter.

Medicinsk forskning af de sundhedsmæssige og helbredende fordele af hvedegræs
Det viser sig, at der er en del medicinsk forskning omkring de sundhedsmæssige og helbredende fordele ved hvedegræs og byggræs. For eksempel: Hvedegræssaft har vist sig at bidrage til at mindske bivirkningerne af kemo terapi for kvinder med brystkræft1.

Man har fundet forøgede antioxiderende niveauer (via høje koncentrationer af vitamin E, A, og et enzym, SOD) i et forsøg, hvor 30 patienter fik hvedegræssaft. Disse antioxiderende egenskaber kan støtte vort immunforsvar imod mange forskellige sygdomme2
Forbedrede symptomer og standsning af blødning i patienter, der lider af tyktarmsbetændelse (ulcerative colitis)3.

Forskere har fundet, at hvedegræs kan ilte blodet og rense de røde blodlegemer, og derved nedsætte behovet for blodtransfusion med 30 % for patienter med blodsygdommen Thalassæmi4.

Hvedegræs kan også hjælpe med at sænke det Glykæmiske Index, og konklusionen fra forsøget var, at hvedegræs kan anvendes effektivt til at holde diabetes under kontrol (diabetes mellitus)5.

Et Israelsk forskningsteam konkluderede fra et forsøg med 60 patienter med brystkræft1, at bivirkningerne (myelotoxicity), som er associeret med kemoterapi, blev reduceret ved at indtage hvedegræssaft, og patienterne kunne bedre tåle kemobehandlingen – uden at hvedegræssaften påvirkede effektiviteten af kemobehandlingen. De konkluderede også, at det var et tidligt resultat, og dette burde undersøges videre.

Hvedegræs indeholder også enzymer, såsom Super Oxide Desmutase (SOD)6 som man har undersøgt i forbindelse med kræftbekæmpelse i en del forsøg med hvedegræs og andre grønne grøntsager. Da hvedegræssaften er rå og ubehandlet, og altså ikke er blevet kogt, som vi gør det med andre grøntsager, så indeholder saften store mængder af dette enzym.

Hvedegræs er også kendt for at gøre pH værdien i blodet mere basisk, hvilket er sundhedsstyrkende.

Vigtigheden af Vitamin E til beskyttelse og sundhed

E-vitaminer har en beskyttende antioxidant effekt i kroppen, som er vigtigt for vort immunsystem. De beskytter vore fedtstoffer og cellemembraner mod angreb fra bl.a. frie radikaler. E-vitaminer har særlig stor betydning for hjerte- og karsystemet, de styrker blodkarrenes elasticitet og kan give en øget ilttilførsel ud til vores celler og væv.

Du får E-vitaminer, når du spiser hele hvedekerner, hvedeklid, grøntsager og nødder. Den rigeste kilde til naturlige E-vitaminer er dog hvedegræsjuice, især da E-vitaminerne er sarte og ødelægges let af for hård tilberedning, hvorimod hvedegræssaften er rå og ubehandlet.

E-vitaminer er sammensat af en hel familie af næringsstoffer, (kaldet tokoferoler og tokotrienoler). Der er 8 forskellige, som alle har betydning. Den dominerende tokoferol i kroppens væv er gamma-tokoferol, men alle tokoferoler og tokotrienoler har betydning. Nogle tyske forskere har for nyligt fundet, at gammatokotrienol kan have gavnlig effekt i relation til kræftbehandling.

Ved at drikke et lille glas økologisk hvedegræsjuice hver dag, tilsat Udo’s Choice, hørfrø eller hampefrøolie, får du et naturligt og økologisk tilskud af alle tokoferoler og tokotrienoler.

Hvor kan man få frisk hvedegræssaft?

Det kan være svært og meget tidskrævende at dyrke og juice hvedegræs selv, derfor var jeg lettet, da jeg fandt, at det er muligt at få økologisk frosset hvedegræssaft. LiveWheatgras-hvedegræs tilbyder at sende frossen økologisk hvedegræsjuice, klar til at tage i små bægre (ca. 29 ml.), lige til døren. De specialiserer sig i at dyrke hvedegræsset udenfor på økologiske marker og det er altså ikke indendørs dyrket bakkegræs. Det betyder, at der er 50 % mere klorofyl og juicen indeholder ikke sukker, da det er dyrket naturligt udenfor under solen i over 2-3 måneder.

Forskningsartikler

1 Wheat Grass Juice May Improve Hematological Toxicity Related to Chemotherapy in Breast Cancer Patients: A Pilot Study. Gil Bar- Sela et al. Nutrition and Cancer, 58(1), 43–48. 2007.

2 Wheat grass supplementation decreases oxidative stress in healthy subjects: A comparative study with spirulina. Radhey Shyam et al. The Journal of Alternative and Complementary Medicine. Volume 13, Number 8, p 789–791.2007.

3 Wheat grass juice in the treatment of active distal ulcerative colitis: a randomized double-blind placebo-controlled trial. Ben-Arye E, Goldin E, Wengrower D, Stamper A, Kohn R, and Berry E: Scand J Gastroenterol 4, 444–449. 2002.

4 Effect of Wheat Grass Tablets on the Frequency of Blood Transfusions in Thalassemia Major. Karnail Singh et al. Indian Journal of Pediatrics, Volume 77—January, 2010.

5 Glycemic and lipemic response of wheatgrass incorporated recipes. Uma Iyer et al. Journal of Herbal Medicine and Toxicology 4 (1) 161-164. 2010.

6 Antiproliferative, apoptotic and antioxidant activities of wheatgrass (Triticum aestivum L.) extract on CML (K562) cell line. Turk J Med Sci. 41 (4): 657-663. 2011.

Du kan bestille LiveWheatgrass-hvedegræs på www.hvedegraessaft.dk. Tel: 36 960883.
Ved at henvise til denne artikel i Tidslerne, får du til en uge ekstra, når du bestiller.