og kan derved let komme i underskud af fordøjelsesen-
zymer. Derfor er der rigtig god fornuft i at spise de al-
lerbedste og enzymrige råvarer hver dag. Det kan være
friske frugter, spirer og rå grønsager og samtidig und-
lade at spise hårdt forarbejdede fødevarer og fast food.
Det er blandt andet på baggrund af denne viden om en-
zymer at Raw Food teorien er baseret, og mange men-
nesker er glade for at supplere den daglige mad med
råkostsalater, rå dressinger og skønne enzymrige rå
fødevarer. Det er sundt og som regel er fordøjelsen for-
nøjet ved udsigten til masser af næring og fibre at ar-
bejde med. Der er dog stor forskel på hvor godt vi hver
især fordøjer rå grønsager og anden raw food, så også i
denne sammenhæng er det vigtigt at lytte til kroppens
signaler. Vi må vælge den form for tilberedning af vo-
res mad, som vi hver især har det bedst med.
Du skal ikke fortvivle, hvis du hører til blandt de men-
nesker, der tolererer let dampede, bagte eller lynstegte
grønsager bedst. De er stadig super sunde. Også
selvom de er let tilberedte, og rent faktisk indeholder
flere grønsager gavnlige næringsstoffer, som kræver
opvarmning for overhovedet at kunne virke i kroppen.
Det er eksempelvis det gavnlige lycopen fra tomater og
det anticarcinogene sulphoraphan fra broccoli. Derfor
er det allervigtigste, at vi hver dag
får
tilstrækkeligt af
årstidens sunde grønsager, at vi vælger de allerbedste,
økologiske råvarer og tilbereder dem så skånsomt og
indbydende sommuligt.
Har du mistanke om lave niveauer af fordøjelsesenzy-
mer, så kan du stimulere egenproduktionen og fordø-
jelsen ved at afprøve følgende:
Du kan stimulere egenproduktionen af enzymer ved
eksempelvis at:
Drikke afkog af bitre urter, eksempelvis
brændenælde
Drikke hvedegræssaft eller spise frysetørret
hvedegræs
Indtage en kombination af hele hørfrø, sorte
sesamfrø, fennikelfrø, lakridspulver og tørret
mynte før eller under et måltid. Blot 1 spsk.
stimulerer fordøjelsen og produktionen af
enzymer
Tage Bitterstern dråber før hvert måltid. Bit-
terstern dråber er produceret ud fra en gammel
opskrift af Hildegard von Bingen og er yderst
effektive til stimulation af fordøjelse enzymdan-
nelse. Syv dråber i et glas vand før måltidet.
Supplere fordøjelsen med gode mælkesyrebak-
terier hver eneste dag enten gennem velsyr-
nede yoghurter, kefir eller mælkesyregærede
grønsager eller via tilskud af mælkesyrebak-
terier, der helst skal indeholde mindst 15 mia.
levende mælkesyrebakterier pr. kapsel.
Tidslerne
2013/3 ·
november
23
Anette Harbech Olesen
er forfatter til bogen Syv sunde
skridt og blogger ommad og
sundhed på
Suppler gerne maden med spirer, hvedegræs, frisk
frugt og rå grønsager i det omfang det føles rigtigt og
kan fordøjes. Prøv eksempelvis at marinere vanskeligt
fordøjeligt kød eller fjerkræ i kiwi eller ananas i en
times tid på køl. Udover at det smager godt, så letter
det også fordøjelsen af proteinerne. Spis gerne mæl-
kesyregærede grønsager, velsyrnede yoghurter eller
kefir hver eneste dag, eventuelt tilsat økologisk kiwi,
mango eller ananas. Det stimulerer den gavnlige
mælkesyreflora i tarmen og dermed også fordøjelsen
og dannelsen af gavnlige enzymer – livets tændrør.