2018
StartsideVideoer på YouTube

Portræt på DK4 med 3 patienthistorier

Kræft - de forbudte kure


Protektor for kræftforeningen Tidslerne Ghita Nørby
| Patienthistorier
Mab Thera
Anni Linn larsen

Jeg hedder Anni Linn Larsen. Jeg fik i september 1995 stillet diagnosen (lymfekræft) lavmalign, stadie 3b. Jeg var meget medtaget af min sygdom, et stort vægttab, nattesved, samt voldsom hudkløe. Samtidig mistede jeg mit job gennem 15 år. Ja så havde jeg ikke stor tiltro til, at jeg overlevede og egentlig var jeg så psykisk medtaget, så jeg var ligeglad, jeg mistede min identitet!

Jeg sagde nej tak til den kemoterapi, man tilbød mig. Shop behandling.

Jeg tog selv fat! Søgte alverdens alternative behandlere, lagde min kost om. Efter et stykke tid fandt jeg frem en læge i køberhavn, som er uddannet akupunktør. Ham startede jeg hos i 1996, og der går jeg stadig. Jeg kunne dog ikke selv styre min sygdom, og da jeg samtidig havde læst om en ny og noget blidere behandling, der skulle ”køre” som forsøg med 20 personer i Danmark, blev jeg henvist til Rigshospitalet. Mads Hansen, var den ansvarlige læge for forsøget.

Jeg fik taget de forskellige prøver, for at se om det nu var den sygdom der igen var aktiv (Mabthera behandlingen er kun til non- Hodgkin lymfom).

Det viste sig, at det stadig var den samme sygdom, jeg stadig havde, og jeg kom med i forsøget. Jeg vil lige sige her: Min intuition sagde mig, at det var den rigtige behandling for mig!

Jeg startede d. 5/5 1999 på behandlingen, og sluttede d. 28/9 1999. Da jeg var halvvejs igennem, var alle mine knuder halveret.

Min sygdom stod næsten stille i 3 år. Bortset fra, at jeg i perioder har haft hudkløe, som er en normal bivirkning!

Hvad er MabThera?
MabThera er en medicin udviklet til at behandle forskellige former for non-hodgkin lymfom MabThera er ikke en kemoterapi, men et monoklonalt antistof.

Hvad et Monoklonalt antistof?
Et antistof dannes normalt i kroppen og udgør en del af kroppens naturlige forsvar mod for eksempel bakterier. Antistoffet genkender bl.a. bakterier, binder sig til dem og hjælper immunforsvaret med at tilintetgøre dem.
Der findes antistoffer, der rammer forskellige celler i kroppen. Der er nu udviklet antistoffer, som har et snævert angrebspunkt og f.eks. kun rammer en bestemt type
celler.

Disse antistoffer kaldes monoklonale antistoffer. Momoklonale antistoffer virker anderledes end kemoterapi
Kemoterapi er en medicin, der virker på alle celler, som deler sig, heriblandt cancerceller, der har en markør på overfladen.

Hvordan virker MabThera på min sygdom?
Ved nogle former for non- Hodgkin lymfom er der en speciel markør på overfladen af cancercellerne.
MabThera binder sig til denne markør, hvorved immunforsvaret aktiveres. Dette medfører, at cellen bliver hæmmet i sin vækst eller går til grunde.

Det varierer fra patient til patient hvor land tid, der går, før man kan afgøre om MabThera har haft effekt, men som regel går der måneder efter endt behandling.

Hvordan foregår behandlingen med MabThera?
Du får MabThera som infusion, det vil sige at Mabtheraen blandes med en klar væske, og derefter indgives via drop i en blodåre.

Under behandlingen vil en sygeplejerske observere dig med hensyn til bivirkninger.

Sygeplejersken vil med jævne mellemrum, mens du får medicinen, måle puls og dit blodtryk:
Den første behandling med MabThera tager 6-8 timer. Men de efterfølgende noget kortere.

Du skal regne at være indlagt det første døgn i forbindelse med første behandling, de efterfølgende behandlinger kan normalt foregå ambulant.
Behandlingen med MabThera vil sædvanligvis blive givet med en uges mellemrum, i alt 4 gange.

Jeg måtte dog igennem en dobbelt behandling, samt 5 uger med interferonbehandling
med daglige indsprøjtninger.

Hvilke bivirkninger er der ved MabThera?
I forbindelse med 1. Infusion, kan der opstå influenzalignende lignende symptomer i form af: feber, kulderystelser, muskelsmerter samt hovedpine.
Jeg må sige, jeg slap godt igennem behandlingen, min krop vænnede sig hurtigt til MabThera stoffet.

Dog havde jeg det ikke så godt med interferon injektionerne, som jeg fik i 5 uger.
Jeg var i behandling med MabThera igen i november 2002, men den har ikke haft helt samme effekt denne gang.

Ti år er gået siden, nu skriver vi maj 2013!
I 2003 skrev jeg en beretning om mit sygdomsforløb. Det var vist mest for at gøre opmærksom på, at man selv kan vælge, hvad man vil lægge krop til!

Som jeg skrev i min første fortælling. Jeg skulle jeg være klar! Det tog 3 ½ år og først, da jeg ikke selv kunne styre min sygdom.(non-hodgkin lymfom) lymfekræft. Jeg er stadig opmærksom på min kost, vitaminer mineraler og motion. Akupunkturen holder jeg pause med.

Jeg ved nu, at den sygdom, jeg har, er kronisk, og skal nok regne med at skulle i behandling hver anden, tredje år, da jeg stadig får nye knuder hist og her. Den sidste i december 2012. En del af dem (enkelte knuder) bliver strålebehandlet, hvis flere, får jeg fire gange MabThera over fire uger. Det er det, man normalt giver, da behandlingen først har, den fulde effekt flere måneder efter!

Jeg får stadig tilbudt Chop behandling sammen med MabThera, men jeg tør ikke! Chop er en kemoterapi, (CHOP står for de fire stoffer kemoterapien indeholder) som kan beskadige de raske celler, hvorimod MabThera er et antistof, som styrer mod en markør på overfladen af de syge celler. Det er tiltalende for mig! Da min sygdom er lav malign. (malign står for hvor ondartet sygdommen er) Og Chop behandlingen har bedst virkning på høj malign- mest ondartet, var valget ikke svært! jeg er glad for, at jeg ventede med behandling til 1999, hvor jeg kom med i protokol-forsøget som nr. 17 ud af 20, og MabThera endelig kom til Danmark. Det var blevet godkendt i flere andre lande, længe før vi begyndte behandlinger her! 

Jeg har det stadig fint i behandlingsforløbet, måske lidt træt. Det kan være den psykiske belastning, at blive mindet om igen at være patient. Men nu modtager jeg MabTheraen på 3-4 timer, de første behandlinger i 1999 varede 7-8 timer.

Jeg har selv valgt, hvad jeg vil lægge krop til. Jeg har det godt efter mere end 17 år! Det lyder af lang tid, men vi mennesker (jeg) er vist ret gode til at fortrænge det ubehagelige. Det har været en lærerig proces, jeg ikke (tror)ville undvære!

Jeg har lige været til CT scanning Pet scanning, fået taget knoglemarvs prøve. Alt ser fint ud!

Anni Linn LarsenSe videoen 'Dying to be me'


Til sidens top


SØG PÅ TIDSLERNE.DK
Søg blandt mere end 248 artikler


Deltag via Facebook

Læs tidligere blade