Af Anette Harbech Olesen

Grøn te er sundt. Det smager godt, og så er grøn te meget mere end blot en varm, grøn drik. Grøn te er fyldt med plantenæringsstoffer og sunde antioxidanter, der kan være særdeles befordrende for dit helbred. Grøn te indeholder dog også koffein, så derfor kan du ikke bare drikke løs af de sunde dråber.

Grøn te adskiller sig fra sort te ved ikke at være fermenteret. Det er forarbejdningen af tebuskens blade, der afgør, om de ender som grøn, sort, hvid eller Oolong te. Sort te er fremstillet af grønne teblade, der tørres, fermenteres og ristes. Grøn te gennemgår ingen hårdhændede behandlinger, men tørres blot skånsomt. Hvid te er teblade, der plukkes tidligt, altså før tebuskene blomstrer. De dampes og tørres skånsomt og giver den mest næringsrige te med det laveste indhold af koffein. Oolong te er en mellemting imellem grøn og sort te. Teen er yderst populær i Asien, hvor den ofte indgår i teceremonier og kædes sammen med øget fedtforbrænding.

Der er forsket allermest i grøn te ud fra formodningen om, at der er flere antioxidanter og andre livgivende næringsstoffer bevaret i den grønne og den hvide te. Derfor er det veldokumenteret, at et par kopper grøn eller hvid te er gode og sunde valg til en hyggestund. Vælg en te af høj kvalitet, gerne økologisk, for det er værd at være opmærksom på, at tebusken i mange lande er en yderst sprøjtet afgrøde.

Forskning i grøn te

Plantenæringsstoffer som catechiner, særligt antioxidanten EGCG (EpigallocatechinGallate), tilskrives mange styrkende og sundhedsfremmende egenskaber. Også grøn og hvid tes høje indhold af polyfenoler, carotenoider og andre næringsstoffer gør, at den nydelsesfulde drik er sund og hjælper kroppen til et stærkere immunforsvar og en bedre balance.

Et studie, offentliggjort i American Journal of Clinical Nutrition, viser, at mennesker, der drikker to til tre kopper grøn te dagligt, har 21 procent lavere risiko for at få hjerteanfald og en generelt lavere dødelighed end mennesker, der ikke drikker grøn te. De sundhedsfremmende effekter tilskrives det høje indhold af plantenæringsstoffer og flavonoider i grøn te .

Andre studier viser også, at visse stoffer i grøn te kan være effektiv i kampen mod kræft. Her er det dog væsentligt at mærke efter, om leveren effektivt kan afgifte koffeinet, ligesom indtag ikke skal overdrives.

Advarsler mod grøn te

I en artikel i Ugeskrift for Læger for et par år tilbage blev der advaret mod at drikke for store mængder grøn te. En 59 årig kvinde skulle angiveligt have fået leverskader af at drikke 6 kopper grøn te om dagen.

Alt kan overdrives, også indtaget af grøn te, der som udgangspunkt er sundere end store mængder kaffe og cola. Grøn te stammer fra Japan, Indien og Kina, og de nyder den skønne drik i ganske små veltilberedte doser. Vi har også herhjemme taget den grønne te til os, men som alt andet antager indtaget pludselig vestlige dimensioner, og i stedet for at drikke små nydelsesfulde kopper, så drikker vi det i litervis og vi indtager det sågar i pille- og pulverform – i håbet om optimal sundhed.

Grøn te indeholder som nævnt koffein, og koffein skal udskilles via leveren. Det tager tid, og ligesom med kaffe, skal indtaget ikke overdrives. Nyd derfor med sindsro din økologiske grønne te hver dag, men i små, veltilberedte doser – ligesom japanerne gør.

Grøn te og hjernefunktion

Meget tyder også på, at indtag af lidt veltilberedt grøn te hver dag kan fremme kognitive færdigheder som hukommelse, koncentrationsevne og årvågenhed, evner, som vi alle sammen gerne vil bevare livet igennem. Faktisk indikerer et par japanske studier, at indtag af grøn te kan hæmme demens og Alzheimers sygdom .
Måske kan det derfor være en idé at skifte et par af dagens kopper kaffe ud med en god økologisk grøn te. Find en variant, der smager dig, og nyd den i forbindelse med en hyggestund. Jeg køber mine teer hos Tante-T, der har et væld af økologiske varianter, og hun sender gerne sine teer over hele landet via sin webshop.

Efter klokken 14 drikker jeg kun urtete. Her har jeg også et udvalg af økologiske varianter fra Tante-T. Urtete indeholder ingen koffein, og på den måde kan jeg stadig nyde en god kop varm te uden at kompromittere min nattesøvn. Urteteer kan også have mange sundhedsgavnlige egenskaber. Eksempelvis er pebermynte effektivt mod kvalme, blåbær mod diarré, timian mod forkølelse og halsonde, og kamille kan virke antibakterielt og beroligende. Også her er det vigtigt at vælge de økologiske varianter, og urteteer tilberedes med 95 grader varmt vand.

Tre gode råd til tilberedning af grøn te

Ønsker du at nyde en kop grøn te, så vær opmærksom på følgende:

■ Anvend kun økologisk grøn te af høj kvalitet. Tebusken er en afgrøde, der sprøjtes meget, og derfor er det væsentligt at vælge de økologiske varianter. Sammen med mange konventionelle grønne og sorte teer får du nemlig desværre også en hel del uønskede kemiske stoffer og rester af sprøjtegifte.

■ Grøn te skal tilberedes nænsomt af økologisk te i løs vægt. Undgå tebreve, der ofte indeholder te af ringe kvalitet. Når teen skal tilberedes, må vandet maximalt være 80 grader varmt. På den måde bevares flest mulige antioxidanter og flavonoider i teen. Det er en nydelsesfuld drik, og der findes i dag mange gode kombinationer af grøn te og mange smagsvarianter. Vælg en økologisk variant, som du godt kan lide.

■ Grøn te indeholder koffein, og derfor er det bedst at nyde grøn te før kl. 15 af hensyn til din nattesøvn.

Ordforklaring:
Fermentering er sundt og har hurtigt udviklet sig til det nye sort indenfor moderne madlavning. Fermentering betyder “at gære”, og oprindeligt var formålet med processen at kunne konservere og bevare fødevarer i længere tid. Fermentering har således udviklet sig fra at være en praktisk konserveringsmetode til i dag at udgøre en forfinende, smagssøgende og sundhedsfremmende praksis.

Polyfenoler, Carotenoider, Flavonoider er plantenæringsstoffer.

Catechiner er antioxidanter.