Af Hans Rønne, biolog og dyrlæge
www.LangtFedtLiv.dk

Kosten har afgørende indflydelse på din sundhed, men tusindvis af fremmede og skadelige stoffer i kosmetik, lægemidler, kosten og omgivelserne, påvirker din krop og saboterer dit helbred konstant. Kroppen har en indbygget evne til at fungere perfekt og hele sig selv, og med rigtig kost og udelukkelse af de skadelige ting, kan du i stor udstrækning forebygge kroniske sygdomme. Tal (i parantes) refererer til yderligere forklaring på www.langtfedtliv.dk/tidselref

Alt er biokemi

Alt, hvad der sker i kroppen, er biokemi, et kompliceret biokemisk system, udviklet gennem millioner af år, som ikke kender alle de fremmede stoffer og nemt bliver skadet.

Mitokondrierne (Mito) i dine celler er små kraftværker. 90% af dine kalorier går igennem disse forbrændingsanlæg, hvor glukose (druesukker, blodsukker), proteiner og fedtsyrer forbrændes i en kompliceret kæde af biokemiske processer, og hvor slutresultatet er CO2, vand, kropsvarme og ATP, som er energirige molekyler, din energi valuta, som du skal bruge til alle kroppens processer(1) (se tegning).

Kræft er en forstyrrelse i cellens energi og kontrol

Mito laver 90% af kroppens energi og er involveret i alle sygdomme og har en afgørende rolle i kræft, som er en Mito dysfunktion, hvor energiproduktionen er ændret og cellen omprogrammeret til at dele sig uhæmmet og blive resistent for programmeret celledød, en forudbestemt cellelevetid (2).

Mito var i tidernes morgen en bakterielignende organisme, som vi nu lever i symbiose med. Den har sine egne gener, sit eget DNA og den deler sig, fusionerer, opløses og nydannes konstant. Udover at levere det meste af energien, kontrollerer den i stor udstrækning vores celler, deres livscyklus, programmeret celledød og aflæsning af dine gener og om cellen bliver en kræftcelle, men det sker i et samarbejde med cellen, cellens gener og i vekselvirkning med immunsystemet.

Otto Warburg, nobelprismodtager 1931 (3) sagde: ”En celle med lav ATP energi er definitionen på en kræftcelle, som hovedsagelig får energi ved fermentering af glukose, fremfor en iltforbrugende fuldstændig forbrænding af glukose.”

Kræftcellen ændrer sig til at lave energi ved en ufuldstændig forbrænding af glukose til mælkesyre (laktat), øger mængden af enzymet laktat-DH (LDH), som ses øget i en blodprøve. Energiudnyttelsen er meget ineffektiv og cellen kræver mere glukose end normalt, hvorfor den øger antal glukose-receptorer til 10 gange normalt, så den kan optage mere blodsukker. Den har et stort forbrug af glukose for at få energi, og dette bruges i PET-CT skanning (4) til konstatering af kræft og metastaser. Der bruges radioaktivt mærket glukose, som hæfter sig på de glukosehungrende kræftceller, som lyser op på skærmen.

Pas på at Mitokondrierne ikke skades

Skadelige stoffer giver inflammation, oxidativt stress og frie radikaler, der kan skade cellens og Mitos følsomme DNA samt enzymsystemer. Man kan betragte kræft og kronisk sygdom som resultatet af summen af de mange slag, Mito og cellerne har fået gennem tiden. Alene med alderen, øges antallet af Mito DNAmutationer, og det er vigtigt at passe på Mito ved at undgå skadelige påvirkninger.

Alle celler i kroppen, undtagen nerve- og hjerteceller, deler sig konstant og har en indbygget levetid. Du laver flere milliarder nye celler hver dag til erstatning af gamle. Mito deler sig også og videreføres i dattercellerne. Der kan nemt ske skader, så cellerne deler sig ukontrolleret. Du laver dagligt lidt afvigende celler, som dit immunforsvar skal fange og neutralisere, hvorfor et stærkt immunsystem er vigtigt i forebyggelse af sygdom. Undgå derfor stress. Det hæmmer immunforsvaret.

Tarmens funktion og tarmflora er vigtig for din sundhed. 80% af immunsystemet sidder i tarmvæggen. Du skal passe tarm og flora, som en køkkenhave, dyrke gode vækster, passe og pleje dem og luge ud i de dårlige (6). Undgå syrehæmmere som ødelægger fordøjelsen.

Kræftceller er omprogrammeret til ikke at dø

En vigtig faktor i normal celledød er tumor protein P53, et anti-kræft protein, der fortæller Mito, at de skal indlede en normal celledød, når tiden er inde. Kræftceller er omprogrammeret til at blive udødelige og dele sig ukontrolleret. 50% af kræftceller har mutation i p53 genet (5).

Undgå disse ting som er medvirkende til Kræft og kronisk sygdom

Højt blodsukker er inflammatorisk og fodrer kræft.
Sukker og kunstig sukker (undtagen Stevia), konserverings- og farvestoffer, smagsforstærkere, nitrit, meget omega-6, transfedt, hærdet (hydrogeneret) – og oxideret fedt og friture mad.
Branket kød, grøntsager, kartofler og ristet brød (danner cancerogener). Mikrobølgemad.
For lidt vitaminer, mineraler og omega-3.
Udstødningsos, stearinlys, rygning, e-cigaretter, alkohol, pesticider og gifte. Tungmetal som kviksølv, bly og aluminium (inflammatorisk).
Næsten al medicin – også Panodil – skader Mito og tarmflora.
Naturlig & kunstig østrogen, kunstige hormoner f.eks progesteron (alle P-piller).
Gifte, hormonforstyrrende stoffer i kosmetik, plastic, emballage, dåser (BPA, phthalater mm).
Cremers indhold optages fra huden, solcreme.
Kemo, røntgen, mammografi, kræftstråling.
Stråling fra mobil og mikrobølgeovn.
Solforbrænding, inflammation, infektioner, visse vira, vaccination, utæt tarm og stress.

Overordnede kostprincipper

Undgå særligt skadelige fedtstoffer og de mange kulhydratrige mellemmåltider, så du holder et lavt, stabilt blodsukker. Så fodrer du ikke kræftcellerne.

Spis en anti-inflammatorisk kost med de nødvendige vitaminer, mineraler, essentielle aminosyrer og fedtstoffer, særligt omega-3.

Sund kost er simpelt – spis mad du laver fra bunden, af ordentlige råvarer uden gifte. Overvejende plantebaseret, rigeligt med grøntsager og lidt frugt i forskellige farver – økologisk.

Protein er bedst fra animalsk kilde, som mest ligner os, f.eks æg, fisk, kød. Vi har aldrig været veganere og glem planterne som proteinkilde, undgå især soja. Gerne godt med det gode fedt.

Faste. Evt. 16 timers daglig faste er sundt og livsforlængende. Stimulerer Mito og cellerne til intern rengøring og oprydning (8). Stabiliserer blodsukkeret og træner cellerne til at forbrænde fedt. Du har ikke brug for at spise hele tiden. Jeg spiser kl. 12 og 19, uden mellemmåltider.

Moderne tider

Der var engang, hvor hjerte-kar-sygdomme, diabetes 2 og fedme var sjældne og hvor hyppigheden af kræft var langt mindre end i dag. Det var før forskrækkelse for mættet fedt og kolesterol og før kunstige margariner og vegetabilske olier samt før regeringers kostpyramider, som fik os til at spise kulhydrater i overflod og undgå mættet fedt og kolesterol.

En anti-inflammatorisk kost hjælper kroppen til at hele sig selv, styrke immunsystemet og forebygge sygdom.

Du skal undgå kulhydrater, som hæver blodsukkeret

■ Undgå de mange unødige kulhydratrige mellemmåltider.
■ Undgå alle former for sukker: slik, sodavand, juice, frugtyoghurt (11% sukker), honning. tørret og frisk frugt.
■ Undgå alle former for stivelse: brød, pizza, pasta, kage, chips, popcorn, kartofler, lyst brød, havregryn, cornflakes, trekornsbrød (omsættes hurtigt til glukose)
■ Lidt bedre er groft rugbrød.

Det bedste er at blande kulhydrat med protein og fedt. Så forsinkes optagelsen af kulhydraterne.

Spiser du konstant kulhydrat, har du konstant forhøjet blodsukker – og du ender med diabetes 2.

Denne blodsukkerkurve efter to forskellige måltider siger alt.

Det 1. måltid giver først højt og dernæst lavt blodsukker pga af insulin respons, med sult, stress, irritabilitet og manglende koncentration til følge.

Det 2. måltid er et kulhydratfattigt mættende måltid, der giver meget stabilt blodsukker. Læge Eenfeldt, kostdoktorn, har målt sig selv. Han skriver om diabetes, fedme mm (7).

Kulhydratrig kost giver forhøjet insulin (lagrer fedt), der giver fedme, men blodsukker er først kronisk forhøjet, når insulin ikke kan kontrollere det = diabetes 2 (insulinresistens).

Overdreven kulhydratindtagelse er et af de største sundhedsproblemer. Det høje blodsukker fodrer kræftceller og giver protein-glykering (29), en protein/sukker forbindelse, som når du laver brunede kartofler. Det er stærkt inflammatorisk, giver blodkarskader og medvirker til kroniske sygdomme: kræft, hjerte-kar, blodprop, fedme, diabetes 2 mm.

Noget om sukker – sundt sukker findes ikke

Hvidt sukker består af ½ glukose og ½ frugtsukker (fruktose). Ca. samme sukker fordeling findes i honning, frugt, tørret frugt, juice, sodavand, slik (9). Tørret frugt, rosiner, dadler er rent slik (65% sukker) det fodrer altså kræftcellerne.

Frugtsukker/fruktose er mere sødt end glukose. Det bidrager ikke til blodsukker, det er inflammatorisk og skadelig som alkohol. Det afgiftes i leveren og ender som fedt (10). Alt sukker er skadeligt og unødvendigt.

Det er en misforståelse at honning, sukker i frugt og frugtsukker er bedre end hvidt sukker. Det er også en misforståelse, at der kun er fruktose i frugt, at juice er bedre end sodavand (begge indeholder 11% sukker, som blanding af glukose/fruktose).

Spis masser af grøntsager & lidt frugt…

… i forskellig farve, som forsyner dig med mikronæringsstoffer, vitaminer og mineraler og tusindvis af anti-oxidanter til neutralisering af oxidativt stress og skadelige molekyler fra din forbrænding.

Anti-oxidanterne er fytokemikalier, bioaktive stoffer: carotenoider, polyphenoler, anthocyaniner, alkaloider, svovlforbindelser og specielle stoffer, som giver hver plante dens særlige smag.

Du kan spise frugt i begrænset mængde (fx. et par stk. daglig), fibrene i frugten modvirker i nogen grad de skadelige virkninger af frugtsukkeret.

Det grønne i klorofyl er magnesium molekylet. Der er også magnesium i alt, der kan spire: frø, korn, nødder, mandler, kokos, ærter, bønner, for det er vigtigt for planten – og for dig.

Grøntsager og frugt bør være økologiske, så du undgår sprøjtemidler.

For meget kalk er inflammatorisk

Vi har brug for 800 mg kalk og 4-500 mg magnesium. De er lige vigtige. Osteoporose er ikke mangel på kalk eller medicin, men mangel på progesteron, magnesium, bor og vitaminerne K2 og D3. For meget kalk og for lidt magnesium, K2-vit og D3-vit, gør at kalk aflejres udenfor knoglesystemet i bløddele, som blodkar, hjerteklapper, brystvæv mm. og giver inflammation.

Fedtstoffer – de gode, de dårlige, de værste

Der er ca. 20 almindelige fedtsyrer hos dyr og planter og det er meningsløst at tale om animalsk- og vegetabilsk fedt, fedtsyrerne er de samme, det vigtige er mængden og fordelingen af de forskellige fedtsyrer. Der må ikke være for meget Omega-6, de må ikke være kemisk ødelagte, af dig selv eller kokken (branket, oxideret, transfedt, friture) eller af industrien (hærdet, transfedt), for det er inflammatorisk og skadeligt.

Du er, hvad du spiser – når det gælder fedt

Noget af det fedt du spiser, ender uomdannet som fedtsyrer i celle- og Mito membraner og sidder der i måneder. Det er ikke ligegyldigt hvilke fedtsyrer, der sidder der eller fordelingen af dem, fordi de har forskellige egenskaber, jo mere umættet, jo mere flydende er membranen.

Mælkefedt er sundt fedt

Økologisk mælkefedt har optimal fedt sammensætning (modermælk, komælk og smør), idet vi som pattedyr er tilpasset denne sammensætning og det genfindes i celle- og Mito membraner. Det har knap 60% forskellige mættede fedtsyrer, knap 40 % enkeltumættet fedt. Der er også lidt kolesterol, det er livsvigtigt for baby og kalven. Kolesterol er vores ven og kostens indhold af kolesterol påvirker kolesterol i blodet meget lidt, for alle celler laver kolesterol, hvis de ikke får nok. Kolesterol er livsvigtig for alt animalsk liv (11).

Fler-umættede fedtsyrer

Omega-6 (O6) og omega-3 (O3) er fler-umættede essentielle fedtsyrer, som vi ikke selv kan lave, men skal have i kosten, i forholdet 1:1 eller 2:1, som man regner med vi i tidernes morgen fik. O6 og O3 deltager i kroppens immunreaktioner. O6 er inflammatorisk, O3 anti-inflammatorisk. De indgår i celle- og Mito membraner for at holde dem tilpas flydende. Begge omega typer er vigtige, men vi må ikke få for meget. Vi har behov for ca. 6 gram O6 og 3 gram O3.

Du må ikke få for meget Omega-6

Et af de største sundhedsproblemer er alt for meget O6, som er en STOR medvirkende faktor i kronisk sygdom, kræft, hjerte-kar-sygdom, fedme og tidlig ælde mm.

O6 og O3 indtagelsen er i dag 15:1 eller værre. O6 bliver indbygget i membranerne i større grad end tidligere, desuden er O6 inflammatorisk. De flerumættede fedtsyrer er sarte overfor varme, ilt og lys og oxiderer (harsker) nemt og du må aldrig stege i dem. O6-rige olier er fedende, mens mættede fedttyper (kokos og smør) er slankende.

Du når hurtigt dit daglige behov for O6 (6 gram). Du kan tage et par nødder og mandler, som indeholder ikke ødelagt O6. Der er O6 i: oliven- og avocadoolie 11%, smør 4%, kød, frø, kerner. 3 hele valnødder = 6 g. O6.

Undgå disse skadelige fedtstoffer og olier: Solsikke-, soja-, majs-, mad-, raps-, vindruekerne-, tidse,- becel- og fritureolie samt fast og flydende margarine, smørbar (kærgården mm), vegetabilsk- og hærdet fedt i færdiglavet mad.

Det værste fedt er friture. Stort indhold af O6, som man ikke må steges i. Det genbruges i flere dage til en uge, bliver mere og mere harskt og akkumulerer cancerogener fra stege emnerne. Nogle af fedtsyrerne ender i celle- og Mito membranerne, hvor de sidder og er inflammatoriske.

Glem pommes frites fra grillen og steg nogle selv på panden i kokosfedt.

Omega-3 skal du have i form af fiskeolie kapsler eller fed vild fisk som sild, makrel, ansjos, vild stillehavseller Alaska laks. Undgå burfisk som ørred og laks (du finder næsten ikke andet), typisk meget røde pga tilsat farve, ikke naturlig føde, for meget O6 og for lidt O3. Plante O3 er ikke nok, fordi det mangler de vigtige DHA og EPA.

9078336 – fresh rainbow trout and fish oil capsules

De gode fedtstoffer er økologisk koldpresset kokosolie og økologisk smør, svine- og oksefedt. Du kan stege i kokosfedt, en af de sundeste fedttyper, med 92% mættede fedtsyrer og dermed stabil, sund, har- Tidslerne 2020/1 · februar 27 sker ikke og god at stege i. Du kan tilføje lidt smør, avocado- eller olivenolie på panden.

Disse gode sunde fedtstoffer har man brugt altid før hjerte-kar sygdomme og alle de andre moderne sygdomme blev almindelige. De har overvejende sunde mættede fedtsyrer – mættet fedt er ikke årsag til sygdom.

Oliven- og avocado olie er overvejende enkelt umættede fedtsyrer og de kan bruges til forsigtig stegning, men er bedst til salaten. Ingen fedtstoffer må brankes.

Celle- og Mitokondrie membranen og fedtstoffer

Celle- og Mitomembranen er en halvflydende dobbelt fedtmembran (16), hvor tingene flyder rundt (se tegning). Dens fasthed og gennemtrængelighed, er bestemt af de fedtsyrer, den består af – det du har spist den sidste tid. Jo mere O6 du indtager, jo mere flydende bliver den, og O6 er også inflammatorisk. Det er vigtigt du har normale membraner, der ikke er for flydende, ikke for meget O6, for normal programmeret celledød involverer en ændring i Mito membranens gennemtrængelighed. Kræftceller undgår programmeret celledød og bliver udødelige. Det er vist, at tilskud af O3 normaliserer denne proces (17).

Fedtstoffer med flest mættede fedtsyrer, som kokos-, svine- og oksefedt samt smør, er faste i stuetemp og giver en stabil fast membran i Mito. De med overvejende enkelt-umættet fedt, som oliven- og avocado olie, er delvis faste i køleskab – de bidrager også til en stabil membran. O6- & O3-rige olier er flydende ned til -11 grader eller koldere. De gør membranen mere flydende.

Kolesterol er en voksagtig fedt og vigtigt for en stabil membran.

Lær om fedt en gang for alle

”The Oiling of America” i dansk oversættelse. Livet er fedt – her får du sandheden om fedt (18) samt mere info og video (19).

De vigtige vitaminer og mineraler

Vitaminer og mineraler er co-faktorer for kroppens biokemiske reaktioner. Du kan ikke leve uden, og du kan ikke lave dem selv – så du må have dem via kosten. En række af disse indgår i energi-produktionen: B1, B2, B3, B5, B6, B7 (Biotin), B9, C-vit, magnesium, Q10, liponsyre, carnitin, jern, kobber og svovl.

Energien falder med alderen (20,21,22). Jeg foreslår at støtte Mito for optimal funktion og energiniveau med højdosis af:

B1: 2×150 mg (apotek B1 stærk 300 mg), B2: 2×50 mg, B3: 2×200 mg, samt alm B-combi (Omni-Bactive)
C-vit: er et kapitel for sig. Vi får alt for lidt. Minimum 4×500 mg og mere ved sygdom (24).
D3-vit: er med til at regulere 3.000 gener. Vi får alt for lidt. 100 mikrogram D3-vit dagligt forebygger 75% af al kræft (25).
K2-vit: modvirker kræft, hjerte-kar og osteoporose. 180 mikrogram dagligt (26).
Multivitamin: Omnimin eller Omni-X (uden jern).
Magnesium 4-500 mg som citrat, glycin eller malat.
Selen: Vigtig i forebyggelsen af kræft. 100-200 mikrogram, fås som kombi med zink og E-vit (bioselen+zink).

De glemte mineraler

Jod: forebygger kræft. Alle får for lidt. Officielt anbefalet 0,15 mg er kun til forebyggelse af struma – ikke til optimalt helbred. Tag 25 mg jod/jodkalium mere ved sygdom incl. kræft.

For lidt Jod: prostata, cyster, knuder og smerter i fibrocystisk bryst, ovarie, uterus, thyroidea mm. er forstadier til kræft i disse særligt jodkrævende organer. Det bedres med jod (fibrocystisk bryst på et par mdr.) Desuden lavt/højt stofskifte (30).

Bor: beskytter mod kræft, og giver stærke knogler. Forebygger (30 mg) og helbreder (75 mg) osteoporose og leddegigt (31).

Silicium: styrker knogler, bindevæv, blodkar, hår, negle, hud, spændstighed, fugt til hud. Modvirker ælde, rynker og åreforsnævring (32).

Østrogen bryst- og prostatakræft

Bryst- og prostatakræft er de to største kræftformer, begge østrogen afhængige. De udvikler sig med østrogen, som af WHO angives som kræftfremkaldende (33). Østrogen er i sin natur celledelingsfremmende (brystudvikling, vækst af uterus (livmoder) slimhinde op til ægløsning) og begge kræftformer ses næsten udelukkende, når kvinden/manden kommer i overgangsalderen, hvor østrogen bliver dominerende. Hos kvinden, når progesteron er faldet meget og hos manden, når testosteron er faldet. Fedtvæv laver østrogen, hvorfor fedme fremmer disse kræfttyper. Kunstige hormoner, incl. P-piller, er vold mod naturen. Ligeledes bør Østradiol til symptomer på overgangsalder suppleres med naturlig progesteron, som er østrogens naturlige modspiller.Bedst er progesteron alene, som er det der mangler meget,+ evt. østriol (34,35,36).

Det er billigt at spise sundt

Sund livsstil og kost er billig. Det koster lidt mere at købe økologiske grøntsager og lidt frugt og ekstra kosttilskud, men du sparer alle de unødige mellemmåltider, snacks, kage og slik.

Referencer og mere forklaring: www.langtfedtliv.dk/tidselref