Af Anette Harbech Olesen, forfatter og aktuel med bøgerne Kolesterolkogebogen og Den glutenfri kogebog. Blogger om mad og sundhed på www.madforlivet.com.

Tilstrækkeligt høje niveauer af D3 vitamin i kroppen er afgørende for sundhed og balance. D3 vitamin kan beskytte os mod en lang række sygdomme, alligevel er der ikke stort fokus på betydningen af D3 vitamin inden for det danske sundhedsvæsen. Resultatet er, at rigtig mange danskere mangler det livsvigtige D3 vitamin, særligt i de mørke vintermåneder. Vi danner nemlig D3 vitamin via solens stråler og kroppens kolesterol. Særligt om vinteren kan den proces hæmmes – ganske enkelt fordi der hverken er sol eller kolesterol nok.

Der har været forsket intenst i D vitaminer i de senere år, og i dag ved vi, at mangel på D3 vitamin er en alvorlig tilstand, der kan øge risikoen for en række sygdomme. Tilstrækkeligt høje niveauer kan derimod beskytte dig mod sygdomme som eksempelvis kræft, sclerose, hjertekarsygdomme, depression, osteoporose og sukkersyge. Det er D3 vitamin, der er den aktive form af D vitaminet, og det er D3 vitamin kroppen skal bruge. Derfor er det også helt uforståeligt at erfare, at når en person i Danmark får konstateret mangel på D3 vitamin, så behandles vedkommende i mange lægepraksisser med injektioner af D2 vitamin. Det til trods for, at injektioner eller indtag af syntetisk D2 vitamin kan føre til mangel på det livsvigtige D3 vitamin.

Sundhedsstyrelsen har ikke planer om at fjerne det syntetiske D2 vitamin præparat fra markedet til trods for, at en række overlæger helt tilbage i 2012 gjorde opmærksom på problematikken i Ugeskrift for Læger (se kilde). Sundhedsstyrelsen har, udover at begrænse praktiserende lægers mulighed for at måle patienternes D3 vitamin niveauer, også fastsat normalniveauer og anbefalet dagligt indtag af D3 vitamin for lavt i forhold til de fleste danskeres reelle behov om vinteren. Vi kan ikke spise os til tilstrækkeligt med D3 vitamin, vi skal danne det via solens stråler og kroppens kolesterol. Om vinteren i Danmark er det noget nær mission impossible, medmindre du rejser til solrige lande en gang om måneden og ikke tager kolesterolsænkende medicin. Et helt andet aspekt er også vores hyppige anvendelse af solcreme med faktor. Solcreme med faktor blokerer for over 90% af D3 vitamin dannelsen.

Det er trist, at der er så ringe viden og fokus på et vitamin, der er livsvigtigt, sygdomsforebyggende og tillige har hormonlignende status i kroppen. D3 vitamin er uden sammenligning det mest immunmodulerende vitamin, vi overhovedet kan danne. Når mangel konstateres, så kræver tilstanden ofte akut behandling med højdosis D3 vitamin. Det er heller ikke så let, for vi danskere kan ikke umiddelbart købe højdosis D3 vitaminer som kosttilskud og dermed afhjælpe en eventuel mangel ad den vej. Vi kan købe D vitamin injektioner hos vores praktiserende læge, som ofte er i form af D2 vitamin injektioner, der forværrer mangeltilstanden. Det kan således være temmelig vanskeligt at være dansk borger med D vitamin mangel.

Efter min mening skal der omgående fokus på denne problematik. D2 injektionspræparatet samt D2 vitamindråber til babyer (ja, du læste rigtigt) skal fjernes fra markedet øjeblikkeligt og erstattes af D3 vitamin. Vi skal tilbydes mulighed for at få målt vores D3 vitaminniveauer mindst en gang om året, og vi skal selvfølgelig kunne købe D3 vitaminpræparater i flere og højere doser, så den enkelte problemfrit kan indtage tilskud af dette væsentlige vitamin efter behov. En af verdens førende forskere i D3 vitamins betydning for helbredet, Michael F. Holick, anbefaler alle at have D3 vitamin niveauer, der ligger på mindst 100 nnm/ll – året rundt. Husk at D3 vitamin er et fedtopløseligt vitamin, der bedst indtages sammen med et fedtholdigt måltid, og et samtidigt indtag af en multivitaminpille af høj kvalitet sikrer optimal anvendelse. Vi danner ifølge Holick kun tilstrækkeligt D3 vitamin i kroppen i juni, juli og august måned i Danmark. I årets øvrige måneder kan det derfor være aktuelt med et dagligt tilskud.

Du er velkommen til at læse mere om det vigtige D3 vitamin, hvordan du får tilstrækkeligt af det samt om problematikken vedrørende brugen af solcreme med faktor og kolesterolsænkende medicin ved at søge blandt mine mere end 950 artikler på www.madforlivet.com

Kilder: Michael F. Holick; The UV Advantage Schmedes A, Hey H, Larsson I, Christensen MC, Brandslund I. Manglende respons på behandling med D-vitamin Ugeskr Læger 2012: 174 (9);566 -69