Af Anette Harbech Olesen, www.madforlivet.dk

Jeg har, som mange af jer ved, i mange år interesseret mig for gode kilder til det sunde fedt, ikke mindst gode kilder til omega 3, som mange danskere mangler. Omega 3 fedtsyrer er livsvigtige, og vi kan i modsætning til de fleste andre typer fedtstoffer ikke selv danne dem. Derfor skal vi sørge for at få lidt omega 3 fedtsyrer hver eneste dag fra de allerbedste kilder.

Omega 3 fedtsyrer indgår som væsentlige komponenter i vores cellemembraner og i et utal af kropslige processer, og de er helt essentielle for en velfungerende organisme. Vi danskere får generelt for meget omega 6 fra raffinerede planteolier, margariner eller fast-food og færdigretter og for lidt omega 3 fra hørfrø, hampefrø, fisk, alger og plankton. Det skaber kropslig ubalance mellem omega 6 og omega 3, og det kan have en betragtelig negativ indvirkning på vores helbred.

Vi kan spise os til omega 3, som primært findes i hørfrø og hampefrø samt i fede fisk, fiskeolie, alger og plankton. Men omega 3 fedtsyrerne er besværlige og sarte. De tåler ikke lys, ilt og varme, så harskner og ødelægges de, og dermed kan de miste deres sundhedsfremmende egenskaber. Derfor kræver det en særdeles opmærksom forbruger at gennemskue kvaliteterne. For vi skal bare have de allerbedste og mest stabile omega 3 tilskud, der bygger op, balancerer og nærer os.

For et års tid siden blev jeg præsenteret for et helt nyt produkt, Nordfolk omega 3, der nu har skiftet navn til Zooca. Det er en omega 3 olie på kapsler, udvundet af Calanus finmarchicus, dyreplankton fra Arktis. Zooca omega 3 adskiller sig fra andre omega 3 olier ved at være naturligt fremstillet. Det betyder, at den hverken er raffineret ved høje temperaturer eller opkoncentreret. Den optages desuden let og omdannes særdeles effektivt af kroppens celler. Zooca er derfor i dag mit foretrukne omega 3 tilskud.

OBS!
Dette er IKKE en reklame, jeg indgår ikke i monetære samarbejder, jeg deler bare min begejstring over at have fundet dette med jer.

Calanus dyreplankton er små organismer, der befinder sig allernederst i fødekæden. Det giver olien den store fordel, at den er fri for tungmetaller, dioxiner og andre af de uønskede toxiske stoffer, som ofte findes i fede fisk. Toxicitet er netop sammen med harskningsgraden en af de helt store udfordringer for mange almindelige fiskeolier. Et højt indhold af astaxanthin beskytter de sarte omega 3 fedtsyrer fra harskning.