Af Ida Nielsen

Ayurveda har været anvendt i mere end 2500 år. Målet med ayurvedisk behandling er at optimere det enkelte menneskes fysiske og mentale velvære og samtidig sikre sig bedst muligt mod fremtidige sygdomstilfælde.

En tredjedel af Indiens medicinske universiteter er i dag ayurvediske, og af Indiens en million autoriserede lælæger er ca. 400.000 ayurvedisk uddannede.

Jeg fik en brystbevarende operation 2002, takkede ja til kemoterapi og strålebehandling, men fravalgte pille antiøstrogen behandling i 5 år.

2011 fandt jeg en ny knude i det gamle ar. Jeg valgte at få foretaget en lille biopsi, der viste kræftceller. Jeg besluttede ikke at få knuden fjernet, og var tryg ved det valg.

April 2014 mærkede jeg ny knude, og en scanning med kontrast viste tre små knuder i det en bryst og en lille knude i det andet bryst.
Jeg valgte i samråd med kirurg Peter Wamberg fra Vejle sygehus, at få begge bryster fjernet, og med rekonstruktion i en arbejdsgang. Jeg fik en tid til operation i juni måned, men følte mig ikke klar. Valgte at vente til september. Det føltes bedre og rigtigt.
Jeg kom til at tænke på, at jeg havde læst og hørt om ayurvedisk behandling i Sydindien. Jeg tænkte, det ville være en god måde at forberede mig og min krop til operationen – og jeg var derfor meget opsat på at komme af sted til Indien. Jeg kontaktede Grace Tours, der arrangerer ture til dr. Unnis klinik, Agastyaa Heritage Clinic i Kovalam i delstaten Kerala. Jeg kontaktede bureauet og fik papirer tilsendt, så jeg kunne læse om stedet og behandlingerne. Dr. Unni er en meget dygtig og anerkendt ayurvedisk læge.
Jeg besøgte Jette, som bor i nærheden af mig. Hun havde været der året forinden. Det var fint at tale med hende samt få nogle gode praktiske tips. For mig var det vigtigt at rejse alene. Jeg fornemmede, det ville være godt for mig, og heri bakkede min mand mig op.
Jeg bestilte min rejse, som skulle vare 14 dage med afrejse først i august 2014. På det tidspunkt er der sommermonsun dernede, som betyder, at klimaet er mere fugtigt, men faktisk er det bedst at blive behandlet i den periode. Der er 22 til 26 °C med regn af og til, som dog hurtig er overstået. Desuden er der ikke så mange mennesker på det tidspunkt.

Den ayurvediske behandling
En ayurvedisk behandling omfatter medicin, som er baseret på planter, kombineret med diæter, legemlige øvelser – yoga, udrensninger og massage. Massagen adskiller sig markant fra øvrige massageformer ved anvendelse af medicinske olier og ved, at massøren ofte anvender fødderne for at kunne udføre længere og mere kontrollerede strøg og tryk. En behandling forløber typisk over to til tre uger, og de anvendte olier og teknikker planlægges nøje efter det enkelte menneske.
Behandlingen ændres, efterhånden som den skrider frem, og kroppen begynder at reagere positivt. Kroppen renses lidt efter lidt for giftstoffer. Olien, der bruges, er tilsat forskellige urter, som varierer igennem forløbet, og som har stor betydning. Der foretages også lægeurtebaseret lavement i kombination med urtete, honning, mineralsalte osv. Det handler om at bringe kroppen tilbage til en balance, hvorfra den kan begynde at helbrede sig selv.
Det er meget forskelligt, hvad folk kommer med af problemer, men de fleste lidelser kan afhjælpes med ayurvediske behandlinger. Nogle kommer der udelukkende for at stresse af og få kroppen renset for giftstoffer. Og folk kommer fra hele verden til det tropiske klima. Jeg mødte en tysk dame, der var der for femte gang. Hun havde en speciel gigtsygdom, og behandlingerne hjalp hende så godt.

Rejsen dertil
Jeg rejste spændt og forventningsfuldt af sted med Qatar Airways via Doha og derfra videre til lufthavnen i Trivandrum. Syd for Goa på vestkysten ligger delstaten Kerala med nogle af Indiens bedste strande. Jeg skulle til byen Kovalam. Jeg blev hentet i lufthavnen af en chauffør med et skilt, hvorpå der stod ”Ida”. Han kørte mig de ca. 10 kilometer til Kovalam, og så nær han kunne til det lille hotel med otte værelser, hvor jeg skulle bo. En ung fyr fra hotellet hentede mig, og vi gik de sidste ca. 500 meter til hotellet, med en lommelygte! Manu, som den unge mand hed, talte kun meget lidt engelsk, men fik mig forklaret, han ville hente mig næste formiddag og følge mig til Dr. Unnis klinik, som lå fem minutters gang derfra. Værelset var rent og pænt og med et godt badeværelse og beliggende lige ud til stranden.

Agastyaa Heritage Clinic
Bygningen er stor og med en skøn have med mange skønne blomster og buske. Jeg blev godt modtaget i dejlige omgivelser med mørkt træ overalt. Jeg fik udleveret en lille taske med en sarong, tøfler og et stykke dejligt duftende sæbe. Jeg blev vist ud i venteværelset, et flot, åbent område, næsten som en stor terrasse med tag. Et meget dejligt sted med udsigt til haven og med bænke hele vejen rundt. Så kom dr. Unni og hilste på. Han spurgte mig, hvad mit formål var med at komme, og jeg forklarede ham så om min situation: dels nogle gamle skavanker og dernæst den forestående operation måneden efter. Han forklarede mig, at jeg ville få den samme terapeut og hendes to hjælpere hver dag. Han ville lave en plan til dem, som de skulle behandle mig efter, og som passede til mig – men som ville blive ændret, efterhånden som behandlingerne skred frem. Han kan ”læse” kroppen, fandt jeg ud af. Jeg fik en tid hver dag kl. 11, og behandlingerne varede ca. to til toenhalv time.
En sød indisk kvinde hentede mig i venteområdet og viste mig ind i et behandlerrum, med flot udskåret træbriks, måtte på gulvet og reb i loftet. Der var ret mørkt, og det mindede lidt om et torturkammer! Ydermurene var mursten med mellemrum i murværket, så kun lidt lys kom ind. Af med alt tøjet, og så gik hun i gang. Først sad jeg på en skammel og blev masseret i hovedbunden, skuldrene og nakken med dejlig varm olie, der duftede lifligt. Så op på den fine træbriks og masseret fra top til tå, både for og bag. Derefter kom de to søde hjælpere og skyllede mig i varm rismælk og urtevand. Hvis jeg spurgte, hvad det var, svarede de ’medicine water’. Derefter blev hele kroppen indgnedet med gurkemejepulver af dem begge to synkronisk. Det var behageligt, men lidt forlegen var jeg da i begyndelsen. Kvinderne talte meget lidt engelsk, og det blev mest til: ’face up’, ’face down’, ’turn around’, ’stand up’ samt ’sit madam’ og ’see you tomorrow’! De var meget søde. Til slut blev jeg indhyllet i min fine sarong – jeg var helt tummelumsk og med oliestrittende hår og røde kinder og meget gul! Fik besked på, at jeg ikke måtte tage bad de næste to timer, for alle de gode sager skulle trænge ind i huden og gøre godt.
Jeg fandt vejen tilbage til hotellet og kom forbi flere ”butikker”, hvor alle gerne ville sælge deres fine ting. Så sad jeg i min kurvestol med benene oppe og oplevede alt det fremmede ude på ”strandpromenaden”. Det var meget anderledes og spændende det hele. Fik mig et bad. Jeg spiste frokost i hotellets restaurant på første sal, gik så en lille tur. Spiste aftensmad samme sted.
Jeg havde på klinikken fået en beskrivelse af, hvad der var godt for mig at spise og drikke, og det var uden kød og mest grønt og ris samt urtete. Men sikke pragtfuld mad. Den var jeg meget begejstret for. Og billigt – et herligt måltid mad for 15-20 kr. Det er vildt. Jeg vidste, der var en særlig god vegetarisk restaurant i nærheden, spurgte en skrædder, hvis butik lå ved siden af hotellet, om vej. Han fulgte mig derhen ad små smalle stier. Det var et skønt sted med pragtfuld mad og søde og venlige mennesker
Dagene skred frem, og jeg startede nu min behandling nede på gulvmåtten, hvor terapeuten holdt i et reb i loftet og masserede hele kroppen med en fod ad gangen, for og bag. Det var meget specielt, men hvis man ikke vidste det, kunne man ikke mærke forskel på, om det var med hånd eller fod. Derefter op på briksen for at blive gnedet, gnubbet, skyllet og masseret i alskens gode sager. Der var et hul i briksen nederst, meget praktisk, så der var afløb til det flydende, der så blev genbrugt, holdt varmt i en gryde på en primus; ingen kolde sager til kroppen, ikke til mig i hvert fald.
Hver dag, når jeg kom til klinikken, blev jeg mødt af en læge, som spurgte, hvordan jeg havde det osv. Der var flere læger ansat, men dr. Unni eller dr. Sultana var der altid. Efter hver behandling, og inden jeg forlod klinikken, skulle en af dem tale med mig, om alt var OK. Jeg fik udleveret urtemedicin, piller og mikstur, som skulle tages hver dag i løbet af dagen. Alt sammen lavet på urter – selvfølgelig.

Vasti
Så kom dagen, hvor jeg skulle have min første vasti. Jeg var spændt og lidt bange. Jeg skulle møde fastende og fik sprøjtet halvanden liter ”gode sager” op bagi! Så skulle jeg ligge og vente – helst så længe som muligt, inden jeg gik på toilettet. Det var forfærdeligt de første 15 minutter, jeg sad på toilettet. De vimsede omkring mig, skyllede ryggen med varmt vand, mens jeg sad og s…, og de kom med risafkog i en kop, som jeg skulle drikke, samt en tallerken med kogte ris, og de fodrede mig med nogle skefulde, stadig mens jeg sad på toilettet!! En varmedunk fik jeg til maven. Nøjjj, hvor var det klamt, jeg blev svimmel, og jeg måtte ligge ned et stykke tid efter. Hvis det er så slemt, er det fordi meget ”gammelt skrammel skal ud”, blev der sagt! Jeg havde det rigtig godt bagefter. To dage senere var jeg klar til en ny omgang vasti – det forløb uden besvær, og med stor velvære bagefter. Jeg fik tre vasti i alt. Jeg havde det rigtig godt i min krop og følte mig godt tilpas med det hele.

Dagligdagen
Jeg prøvede yoga tre gange kl. 7 om morgenen. Det var meget anderledes end den yoga, jeg havde dyrket herhjemme i 12 år. Her kunne jeg ikke være med og valgte så at lave nogle af mine egne øvelser på mit værelse eller ude på terrassen, samt Qi Gong. Jeg stod op kl. 6.15 for at have god tid til det hele, inden jeg skulle møde på klinikken kl. 11.
Jeg gik langs havet, hver morgen nogle kilometer ud til en lille landsby. Det var en fantastisk tur, som jeg nød rigtig meget. Lidt efter hotellet stod en lille ældre dame hver dag med grønne kokosnødder, med det dejligste kokosvand. Jeg købte en hver morgen med sugerør i. Det var en god start på min gåtur. Der var så fredeligt, og solen skinnede hver morgen, og ikke en vind rørte sig. Og der var ingen, der ville sælge noget – befriende. Kom forbi nogle blikskure, hvor der boede mennesker, børn ventede på skolebussen, og geder gik og brægede.
Efter min morgentur nød jeg min havregrød med mandler og kanel og en kande frisk ingefær-te. Derefter en lille skål med dejlig frisk frugt. Det var en kanonstart på dagen. Havregrøden blev jeg så glad for, at jeg stadig spiser den om morgenen.
Om eftermiddagen gik jeg tur til den anden side af byen, hvor jeg satte mig og nød te eller friskpresset juice, som regel med rødbede og granatæble. Jeg var meget fascineret af de indiske kvinders farverige klædedragter, alle var venlige og glade, trods deres fattigdom.
Sammen med en kvinde fra København, tog vi en tuk tuk ind til Trivandrum, En stor by, hvor vi besøgte nogle templer, skøn oplevelse, og køreturen var en oplevelse i sig selv. Der var meget larm og virvar, så vi nød at komme tilbage til vores mere rolige by.

Hjem til Danmark
Pludselig er dagene gået, og det er tid til hjemturen. En sidste samtale med dr. Unni, som anbefaler, at jeg køber urtemedicin med hjem til tre måneder. Ligeså lang tid, man har fået behandling, ligeså lang tid virker den bagefter, siger han. Jeg følte mig meget let og frisk i krop sind, og tænkte også, at der var et sundt miljø inden i kroppen. Jeg var helt høj og frydede mig over, at jeg havde gjort så meget godt for mig selv og min krop. I skrivende stund er jeg helt hooked på endnu en tur til sommer.
Hjemme igen i god behold, med fornyet energi, og sund og frisk følte jeg mig, samt renset ud i alle ender og kanter. Jeg følte mig helt klar til min operation 15. september 2014.
Operationen forløb planmæssigt. Knuderne var små, og nogle af dem var østrogen følsomme, og nogle var også herseptin positive. Lægen anbefalede mig kemoterapi, herseptin behandling og pille antiøstrogen behandling. Jeg takkede nej til behandling. Det er det rigtige for mig. Lægen respekterede mit valg, men var ikke enig med mig.

Dr. Unni i København
Dr Unni er to gange om året i København, hvor han holder foredrag om Ayurvedisk behandling. Man kan også konsultere ham og få en ayurvedisk massage. Det gjorde jeg. Jeg forklarede ham om operationen og mit valg. Han sagde det var vigtigt, at jeg fortsatte med den indiske medicin, som skulle virke som kemo.
Det var ligesom at være i Indien igen, jeg kunne genkende duften af Indien i mit medbragte håndklæde!

Artikel bragt i: Tidslerne 2015-1

Sidste nyt
Jeg har lagt mine kostvaner om, tager masser af gavnlige vitaminer og mineraler m.m. Og i december 2014 valgte jeg at få lavet en immunprofiltest i Århus hos Bruce Kyle, som sender en blodprøve til Stuttgart. Det var vigtigt for mig at få et svar, en slags bevis på, at jeg er på rette vej.
Jeg fik en tid i januar for at få svar på blodprøven. Alle 12 prøver lå over middel. Jeg blev meget glad. Det er vigtigt at immunforsvaret er i top.
Lægen fra Stuttgart skriver, at det er meget usædvanligt med så fine tal for en med brystkræft i 2002 og igen i 2014! Du kan læse mere om stedet på www.unnidoc.com