Af Catrine Saramarie Marcussen, www.klinik-lyspunkt.dk

Kræft rammer alt for mange og koster mange liv hvert år. Men gudskelov er der også mange der bliver raske, og nogle oplever endda at leve bedre og mere intenst bagefter.
Anne fortæller sin historie til opmuntring og inspiration for andre. Anne har desværre haft kræft to gange samme sted. Den første gang gik hun medicinens vej, men anden gang supplerede hun medicinens vej ved hjælp fra den alternative verden

Anne var i slutningen af 40’erne, da hun fik brystkræft. Hun var fuldtids mor til Nicolai på 13 år, havde et fint job, og var da noget hårdt spændt for, men hun trivedes med et godt netværk. Da hun fandt en knude i brystet, faldt hendes verden sammen. Selvom hun var vant til ikke at have en partner, var det lige, hvad hun manglede her. Hun ville nødig skræmme sin søn. Men de kender hinanden så godt, at hun ikke kunne skjule for ham, at alt i hende var kaos. Hun gik til lægen og blev hurtigt sendt videre og fik diagnosen meget kort tid efter. Så stod hun der og flagrede og anede hverken ud eller ind. Hun blev med det samme tilbudt behandling og hun takkede straks ja – hun kunne jo ikke dø fra sin faderløse søn. Hun forsøgte at skjule sandheden for sin søn, som senere har fortalt, at han synes, at det var meget værre, ikke at vide besked.

Anne fortæller om perioden med behandling med “hele pakken”. Hun måtte hurtigt opgive at arbejde, og det føltes som en lettelse, at hun kunne koncentrere sig om at blive rask. Træthed og kvalme, hårtab og vægttab. Hun følte sig overladt og alene, og kunne ikke lave alle de sjove ting sammen med sønnen Nicolai. Heldigvis kunne deres netværk tage sig af Nicolai. Anne græd meget og var bange for at ende i en depression. Da hun nævnte det for en læge, sagde han, at det kunne hun få medicin mod. Men det orkede hun ikke at tænke på. Hun fik heller ikke tilbud om psykolog. Selvom hun havde hørt at Kræftens Bekæmpelse vist havde nogle tilbud, orkede hun kun lige at tage sig af sin søn, så godt hun nu kunne. Hun kan efterfølgende se, at hun endte i selvmedlidenhed og en offerrolle. Men hun kom igennem det, blev erklæret rask og fik sit liv tilbage.

Efter noget tid kom kræften igen. Behandlingen kendte hun fra tidligere, kemo med ulidelig kvalme og medicinen der skulle hjælpe på det, var ikke god for hende. På det hospital hun var tilknyttet, kunne man få 5 gange akupunktur mod kvalme og dem tog hun imod.

Ifølge Traditionel Kinesisk Medicin (TCM) opstår knuder p.g.a. energi stagnation. Så da hun via behandling fik åbnet for kroppens energiflow, mindskedes knuden i brystet faktisk til halv størrelse. Hun fik den dog fjernet og fortsatte bagefter hos Catrine og kom igennem hele behandlingen stort set uden kvalme. Catrine foreslog hende at supplere med homøopatiske dråber, og det var også en hjælp. At slippe for kvalme var altafgørende. Det betød, at hun kunne tænke på mad, kunne lave sunde og ordentlige måltider, hun kunne sidde og spise sammen med Nicolai. Det betød alverden – for dem sammen, for hendes velbefindende – og hendes træthed var væsentlig mindre end 1. gang.

Kosten betyder virkelig meget. Også de behandlinger hun fik gav hende energi, og hun var ikke nær så angst og bekymret. Anne havde mange gode samtaler med Catrine, og hver gang gik hun hjem med en krop, der var kommet i god balance på alle planer. Hun fik gode ideer til blandt andet at skrive en taknemmelighedsdagbog, og den tog hun frem på sorte dage. Så kunne hun se alt det gode, hun havde i livet. Når Annes krop ikke kunne slappe af, guidede hun sig selv, som Catrine havde lært hende, til at slappe af – tænke på noget rart – og ligge badet i lys. Den teknik bruger hun stadig, når det er et behov. Hun fik i det hele taget øjnene op for at give sig selv omsorg, smøre sin tørre hud og hovedbund med olie, købe en flot kjole, gøre sig selv glad og føle sig fortjent til det bedste. Det betød rigtig meget. Hun tillod sig selv den bedste mad og købte sig fra det, hun ikke orkede – havearbejde og rengøring i en periode.

Af og til følte hun et dilemma med hensyn til hospitalet/sundhedssystemet og “den alternative verden”. Hun havde hørt om patienter, der blev hånet, når de fortalte, at de valgte eksempelvis akupunktur eller healing til. Hun var bange for at få en ringere behandling, hvis hun var ærlig og åben, og også at blive dømt for at tage imod giften af Catrine. Hun overvejede endog at stoppe med akupunkturen. Men Catrine gjorde hende tryg ved at fortælle hende, at hun skulle vælge præcis det, der føltes rigtigt for hende. Vores vej til helbredelse er individuel. For hende var det rigtige at kombinere medicin, operation og akupunktur.

Nu er Anne erklæret rask, men går stadig til kontrol. Hendes søn har lært hende, at hun skal være ærlig med, hvordan hun har det og ikke spille heltinde. Hun har fået etableret gode vaner, er gået ned i tid på arbejdet, og bruger den tid til selvforkælelse. Både Anne og Catrine (Annes akupunktør) håber at inspirere andre til at søge de bedste løsninger for sig selv. De nærer også begge et stort ønske om et samarbejde mellem den konventionelle – og den komplementære verden.

Fakta om Akupunktur: Akupunktur behandler det, der er. Derfor vil ingen behandling se ens ud. Når man behandler et menneske, der fx er i behandling med stråler eller kemoterapi, vil der ofte være ubehag som:

■ Kvalme
■ Træthed
■ Stagnation/knuder
■ Hede
■ Psykiske faktorer som angst, stress, uro, bekymringer

Disse symptomer kan akupunktur hjælpe på.