Af Nynne Afkjær, nynne.a@hotmail.com

Udpluk og refleksioner fra en weekend med Ib Jensen på Lysglimt i Gilleleje.
Den 21.-23. april 2023 deltog jeg i et kursus om selvhypnose på dejlige Lysglimt i Gilleleje.

Jeg ved ikke rigtig, hvad jeg havde forventet, men det jeg oplevede, var i hvert fald dejligt, sjovt og meningsfuldt.

Kurset startede med en præsentationsrunde. Da vi alle havde fortalt om os selv og om vores udfordringer med canceren, bad Ib om en lille pause, inden han gik videre, da han var synlig påvirket af vores historier.

Da vi samledes igen, fortalte Ib sin egen historie, som blandt andet handlede om en fortid som slagter, efterfulgt af et alt for stresset arbejdsliv som leder i detailbranchen. Efter 4 blodpropper, trak han stikket, sagde sit job op, og gik i gang med at uddanne sig til psyko- og hypnoseterapeut.

Herefter var det tid til en lille smagsprøve på selvhypnose. Allerede her blev jeg glædeligt overrasket. Ib sagde: ”Luk jeres øjne, fold jeres hænder og strit med pegefingrene”. Man skulle nu forestille sig en magnet på hver finger, som fik fingrene til at gå mod hinanden. For mit vedkommende virkede det helt vildt. Uanset hvor meget jeg anstrengte mig, kunne mine fingre ikke vristes fra hinanden! Da vi åbnede øjnene igen, fortalte folk om forskellige oplevelser. Nogle oplevede det samme som mig, og for nogle virkede det slet ikke, hvilket medførte en diskussion om, hvorvidt alle kan hypnotiseres og hvor let påvirkelige, vi hver især er.

Ib fortalte os nu en hel masse om hypnose, som jeg ikke vil forsøge at forklare her, blot sige, at det var mega spændende, og at Ib er en virkelig dygtig og underholdende formidler. Ikke noget med, at man sidder og falder hen.

Aftenen bød på dejlig mad, gåtur i det smukke landskab, og en helt fantastisk solnedgang, som var noget ud over det sædvanlige. Og så selvfølgelig, som på alle Tidselkurser, aftenhygge med lidt lækkert til ganen og en masse dejlig snak.

Næste morgen havde Ib fået selskab af sin kollega Jannie, så de var 2 til at føre os igennem dagen og hypnoserne. De første gange var hypnoserne guidede, men efterhånden blev mere og mere overladt til os selv. Vi havde hjemmefra fået at vide, at vi skulle tænke over en ting, som vi gerne ville forandre ved hjælp af selvhypnose.

De første hypnoser foregik i mødesalen indendørs, men heldigvis blev det om eftermiddagen så godt vejr, at vi kunne rykke udendørs på græsplænen og ligge ned i solen på vores medbragte underlag. Det gjorde en kæmpe forskel. Herude oplevede jeg for første gang at komme dybt ned i hypnosen, faktisk så langt ned, at jeg først begyndte at vågne, da Ib sagde tallet 7, som er det tal, man vågner op på.

Efter eftermiddagskaffen nåede vi endnu en hypnose, denne gang indendørs og guidet af Jannie.

Igen i dag var der teori om bl.a. det bevidste og det ubevidste sind, om hjernen og om hypnose/selvhypnose krydret med en masse sjove og spændende historier fra Ib’s univers. Vi havde også gode diskussioner og masser af spørgsmål, blandt andet om mindfulness og forskelle/ligheder med hypnosen. Ib underviser i begge dele.

Aftenen var lige så dejlig og hyggelig som aftenen før.

Søndag morgen var der et par små øvelser, og som afslutning spurgte Ib, om der var en af os, der ville stille op som forsøgskanin til en hypnose udført af ham. Jannie fra Tidslerne meldte sig. Og så var vi tilskuere til, hvordan Ib udførte en selvhypnose, og da vi jo havde lært om de forskellige faser i hypnosen, var meget af det genkendeligt. Desværre var Jannie ikke særlig modtagelig, og det fik vi så en snak om bagefter. Kan alle hypnotiseres, og hvor meget afhænger af åbenhed og modtagelighed hos den enkelte?
Efter en dejlig frokost var der evaluering og derefter afsked.

I løbet af weekenden fik jeg skrevet en del noter, og vi fik udleveret et meget fint materiale om teorierne bag det arbejde, som Ib og Jannie laver. Det kræver en del at sætte sig ind i det, og de har da også begge en solid uddannelse bag sig. Så det er rart at have noget læsestof, når man skal prøve sig frem alene.

Jeg er ikke sikker på, at jeg har fået lært at hypnotisere mig selv, men jeg har helt sikkert fået nogle redskaber til at kunne dykke dybere ned i min underbevidsthed, end jeg kunne før. Jeg har også fået noget viden om det bevidste og det ubevidste sind og betydningen for adfærd og tanker. Og det er virkelig spændende. Jeg fik helt lyst til selv at få uddannelsen.

At være på kursus hos Ib Jensen er både givende og sjovt. For udover at være sindssygt dygtig til sit fag, så er Ib virkelig sjov at være sammen med. Og i min verden er det noget af det vigtigste, der findes. Humor og gode grin gør glad og giver livsmod, og efter sådan en weekend, hvor man virkelig har hygget sig og moret sig, er livsmodet stort, når man vender hjem. Og vi trænger sådan til det.