Af Erik Stolten – www.sundt-vand.com

Vi ser meget på kosten – men har glemt vandet!

Vand er livets kilde – men hvordan er kvaliteten af det vand vi drikker?
Hvordan kan vi forbedre det?

KROPPEN BESTÅR AF 50-75 % VAND afhængig af køn, alder m.m. Dehydrering (væskemangel) er et stort problem og især ældre menneskerskal være opmærksomme på følgevirkningerne heraf. Svimmelhed, træthed, nedsat koncentration og hjertebanken er blandt følgevirkningerne af dehydrering. Når dehydrering opstår ”tager” kroppen vand ud af blodet, hvorved blodet bliver tykkere, og hjertet skal arbejde mere for at holde blodtrykket oppe og risikoen for blodpropper øges.
Væskebalancen er livsvigtig for at vores krop og hjerne fungerer. Hvor meget vand/væske man bør drikke afhænger af aktivitetsniveau og alder, men det anbefales at drikkes mellem 2 – 5 liter i døgnet.
Drikkevandskvaliteten i Danmark er meget forskellig. Vand indeholder mange steder tungmetaller, bakterier, pesticider (kemikalier) m.m. Det er tankevækkende, at man i visse områder i landet ikke tillader drikkevandsinstallationer af galvaniseret jern, da vandet er så oxiderende (aggressivt), at det vil ødelægge installationerne! Desværre bliver kvaliteten af drikkevandet ikke bedre i fremtiden – snarere tværtimod. Derfor er det en rigtig god ide, at rense vores drikkevand.
Fødevare-, medicinal- og mange andre industrier har i årtier renset drikkevandet for urenheder m.m.
Jo renere og friskere vand vi drikker samt tilbereder vores fødevarer i, jo mere energi og overskud har organerne til, at nedbryde kroppens tilførte giftstoffer og derved mindske ophobningen heraf.

En god balance mellem
sund kost, sundt vand, motion m.m.
vil styrke immunforsvaret
og mindske risiko for
at udvikle sygdomme
samt undgå tilbagefald
af sygdom.

I Danmark sælges der mere og mere flaskevand, som er af svingende kvalitet, dyrt og har miljømæssige konsekvenser.
I Japan giver man konsekvent renset, basisk og ioniseret drikkevand til alle sygehuspatienter, fordi det har vist sig at have en meget gavnlig effekt. Dette har bredt sig til andre dele af verden og bruges nu af millioner af mennesker.
Husholdningsmaskiner der kan rense og omforme ”almindeligt” drikkevand til ioniseret basisk vand kan købes i Danmark. Processen: Vandet renses gennem et filter, deles i 2 slanger – en basisk og en sur. Det basiske drikkevand bevarer vigtige mineraler og vandmolekylerne blive mindre, så de bedre optages af kroppens celler. Man indstiller den ønskede PH-værdi på apparatet. Vandet har nu en øget antioxiderende effekt.
Kort forklaring af maskinerne: vandet renses, splittes i syre/base og ioner opstår. Forskellige PH værdier kan vælges, alt efter formål.

Et mini filter som fjerner uønskede partikler. Man kan med fordel forbedre rensningen ved at sætte yderligere filtrering op, hvilket afhænger af det lokale vands indholdsstoffer.
Herefter bliver vandet ført gennem en elektrolyseproces, som ændrer den elektriske spænding som kaldes ORP.

Normalt vand har positiv spænding, som har en oxiderende og syrende effekt. Ved ioniseringen bliver spændingen ændret til negativ ladet vand, som har en antioxiderende effekt, hvilket er altafgørende for sundheden.

Anskaffer man sig et apparat er det vigtigt, at man starter med en neutral PH-værdi på 7 og langsomt øger PH-værdien, da kroppen bør afgiftes langsomt (til babymad bør PH-værdien være neutralt 7).
Maskinen skiller vandet så man selv kan vælge PH-værdien, fx lav PH værdi 2-6, Neutral PH (7) eller basisk/alkalisk PH ( 8 – 11 ).

Vigtigheden for en naturlig syre-basebalance er godt beskrevet i Tidslernes blad nr. 3 – 2013 side 4 (www.tidslerne.dk/medlemsblad/2013/03).
Ved at drikke vandet med en PH-værdi på 8-10 formindskes oversyringen af kroppen.
Skyller/koger man sine grønsager i vand med en PH-værdi over 9, fjernes flere urenheder og anvendes vandet til madlavning fremhæver det smagen (f.eks. kaffe, te, krydderier m.m.).
PH-værdi på 4 – 6, er effektiv til hudvask og skønhedspleje.
Lave PH værdier 2,5 – 3,5 har en desinficerende virkning til sår- og hudrensning. Dette har også en gavnlig effekt på psoriasis og andre hudlidelser.

Når vandet er renset for urenheder og PH værdien er øget, så vandet er mere basisk, tilført ilt og den elektriske spænding er ændret, smager vandet bedre og det øger samtidig effekten af sund mad, kosttilskud, medicin m.m.
Mennesker med en god syre/base balance har et bedre immunforsvar.
Maskinerne udbydes af forskellige forretningsmodeller, til meget forskellige priser og med forskellige størrelser og egenskaber. Man skal være opmærksom på, at filteret skal skiftes mindst 1 gang årligt.
Informationerne i denne artikel er endnu ikke evalueret af den danske lægemiddel- eller fødevarestyrelse, men er formidling af informationer og anbefalinger fra eksperter over det meste af verden.

Erik Stolten har i over 30 år arbejdet med miljøløsninger inden for industri- og fødevarebranchen, hvor vandkvaliteten er en meget vigtig faktor.
Indsigten i vandets svingende kvalitet har inspireret Erik Stolten til, at finde en løsning på at forbedre drikkevandet i private husholdninger.
Se mere www.sundt-vand.com