Ove Mortensen er en frisk og sund mand på 73 år, der stadig arbejder på sin gård hver dag.

I august 2016 fik jeg konstateret prostatakræft. Blodprøverne viste et PSA-tal på 19, og efterfølgende blev der taget biopsier, og jeg fik en Gleason-score på 7. Gleason-score er et diagnoseværktøj, der evaluerer kræftens stadie. Tal mellem 7-10 vidner om stigende aggressivitet.

En knoglescintigrafi (knogleundersøgelse) i september viste heldigvis ingen tegn på knoglemetastaser, men i oktober valgte jeg alligevel en second opinion på OUH. Ved en ultralydsscanning fandt de kapselbrud. Idet jeg er over 70 år, kunne jeg kun tilbydes én behandling, nemlig hormon- og strålebehandling.

Med tanker på de mange bivirkninger, denne behandling giver, valgte jeg at blive behandlet i Tyskland på Vitus Prostata Center i Offenbach am Main nær Frankfurt. Det er en privatklinik, der siden 2010 har specialiseret sig i IRE/NanoKnife-behandlinger. IRE står for Irreversible Electroproration. Professor Stehling var med til at udvikle denne behandlingsmåde i USA, hvor behandlingen har været mulig siden 2006. Han har modtaget en Nobelpris for denne metode og har specialiseret sig i denne moderne behandling. Klinikken har indtil nu behandlet flere end 500 prostatapatienter med et godt resultat.

Det er den absolut bedste beslutning, jeg nogensinde har taget.
Den 7. november 2016 blev jeg MR-scannet (meget, meget grundigt ), og dagen efter havde jeg et møde med Professor Stehling angående behandlingen. Han forklarede således:
”Endorectal ultralyd samt specialudstyr (NanoKnife software) hjælper med at placere nålene. Behandlingsområdet kan ændres på en computer via parametre, der viser spænding, pulsvarighed og selve pulsen. Prostata er relativt lille og omgivet af komplekse og vitale organer. Antal nåle afhænger af tumorens omfang, og der er altid en sikkerhedsmargen omkring selve tumoren/behandlingsstedet. Der bliver brugt 3-6 nåle, og imellem nålene opbygges der spænding. Det lyder måske farligt, men spændingerne er udregnet i milliontedele, og der er ingen forbrænding eller lignende. Spændingen rammer kun de omkransede dårlige celler, så de raske celler bliver ikke ramt. Selve behandlingstiden kan variere fra få sekunder til få minutter. Injektionsstederne lukkes direkte efter udtrækning af nålene. Patienten er i fuld bedøvelse, og efterfølgende er der ingen smerter. Kateteret kan dog give lidt ubehag, men det kan fjernes 1 til 14 dage efter; det er individuelt fra person til person. Blod i urin og sæd kan forekomme nogle uger efter operationen.”

Jeg blev opereret/behandlet den 10. november 2016 og MRI-scannet dagen efter. Den 12. november blev jeg udskrevet og kørte hjem efter blot seks dage i Tyskland.

To dage efter hjemkomsten tog jeg til min praktiserende læge for at få tjekket mit PSA-tal (Prostata Specifikt Antigen). Jeg var naturligvis spændt på resultatet, og det var virkelig en fantastisk glædelig besked, jeg fik. Mit tal var nede på 0,20. Grænseværdien for en mand over 70 år ligger på 5,0 ng/ml.

Tre måneder efter behandlingen var jeg fit for fight. Ingen inkontinens og ingen impotens, og jeg har lige fået taget nye blodprøver. De viser en ændring fra 0,2 i januar i år og til nu i maj på 0,1. Ingen bivirkninger. Er det ikke fantastisk? Uforståeligt, at denne skånsomme metode ikke anvendes i Danmark. Jeg betalte 15.000 Euro for denne behandling, og det er som sagt min bedste beslutning nogensinde.

Man har tilbudt denne behandling på Mølholm i Vejle, men det satte Sundhedsstyrelsen en stopper for. Til gengæld behandler de nu også lever og skjoldbruskkirtel med NanoKnife-metoden i England.

Hvis der er patienter, der vil have flere oplysninger, er de altid velkomne til at ringe eller skrive til mig.

Klinikkens adresse: Prostata-Center, Strahlenberger Strasse 110, D-63087 Offenbach am Main
vitusprostate.com

Af Ove Mortensen, ovem@privat.dk – M: 26247965
Bragt i Tidslerne 2017-2