Den 21. september 2017 får jeg, ved en screeningsundersøgelse, konstateret kræft i tyktarmens højre side, hvorfor der bliver udtaget biopsier.

Efter en scanning bliver der registeret en tumor i tyktarmens højre hjørne, hvorfor der under samtalen med overlægen orienteres om, at der vil blive foretaget en operation med fjernelsen af hele højre side af tyktarmen inkl. blindtarmen.
Det oplyses, at operationen ville være ukomplice- ret, og der ville ikke blive anvendt stomi.
Operationen blev foretaget på Roskilde Sygehus den 9. september 2017 uden komplikationer med hjemsendelse på tredje dagen.

Patologisvaret kort fortalt:

 • 40 mm tumor med gennemvækst 4 mm under muscularis
 • 17 lymfeknuder udtaget , hvoraf 2 knuder med me- tastaser Ekstramural veneinvation påvist; men kun mikroskopisk
 • Indvækst i naboorgan/-struktur; ikke påvist
 • Tumorsatelitter påvist
 • Nervevækst påvist

Stadie 3 var derfor en realitet, hvorfor en kemobehandling i et halvt år blev anbefalet.

Jeg starter kemo

Min indstilling til påbegyndelse af en kemobehandling var på forhånd negativ, da jeg ikke kunne forlige mig med, at mit immunforsvar skulle nedbrydes. Jeg havde været vidne til, hvilke negative følger det havde haft på andre i familien og vennekredsen.
Jeg var tæt på de 72 år og ønskede, at leve livet forfra og ikke bagfra, hvilket det ville blive, hvis jeg først skulle slås helt ned, og så håbe, at jeg kunne komme op på den anden side igen. Jeg havde haft det rimeligt før operationen og fint efter operationen.
Jeg tog dog imod indkaldelsen til kemoafdelingen for en samtale, og her lod jeg mig overtale til at gøre et forsøg, da jeg kunne stoppe, når jeg ville, og de fortalte mig, at jeg sikkert kunne leve helt normalt under behandlingen.
Kemobehandlingen startede mandag den 6. november 2017 med en intravenøs infusion, hvorefter jeg skulle indtage piller i en 14 dages periode, herefter 1 uge pause og så videre i et halvt år.
Om onsdagen midt på dagen så sluttede ”festen”, og jeg var på alle måder blevet ude af stand til at foretage mig noget. Der var oplistet en lang række bivirkninger, som jeg kunne afkrydse de fleste af. Jeg kunne ikke køre bil, jeg kunne ikke anvende en nøgle og låse en dør op, fingerspidserne summede og stak, og alt hvad der skulle indtages af væske skulle varmes, selv spisebestikket måtte varmes for at jeg kunne anvende det, og så lignede min ansigtsfarve ikke en levende person, som min kone udtalte, bare for at nævne noget. Kemobehandlingen var slut efter to dage.

Mødet med Tidslerne

En kostomlægning var allerede på det her tidspunkt påbegyndt, og ved hjælp af samtaler med familie og venner og indkomne gode råd, får jeg kontakt til Tidslerne, hvor der under en personlig kontakt hos Tidslerne bliver åbnet for en verden af muligheder for alternative behandlinger.
Jeg bestemmer mig meget hurtigt for, at jeg ville gå ind for Budwig kuren, fordi jeg synes, at kuren havde nogle indlysende pointer, som omtales flere steder i artikler hos Tidslerne.
Den daglige indtagelse blev efterfølgende en portion 3 gange om dagen = 2 skefulde hørfrøolie og 4 skefulde Thise skyr.
Desuden var jeg blevet anbefalet, dagligt at drikke 1 liter te, ved navn Ipo Roxo, som havde nogle påståede virkninger mod kræft, og i tilgift en positiv effekt på forstørret prostata og prostatatallet.

Desuden har jeg dagligt indtager:

 • 1 tablet multivitamin Omnimin
 • 1 tablet mega C-1500 mg
 • 1 tabet kosttilskud calcium og magnesium
 • 1 spiseskefuld levertran
 • 1 lille glas ingefær/gurkemeje shots

Sammen med dette er der blevet ændret kostvaner, som primært omhandler en større mængde grønsager til alle måltider, mere fisk og fjerkræ, selvom vi på ingen måde er fanatiske.
Jeg har forsøgt at holde mig fra hvidt brød, ris og pasta, samt sukker i for store mængder.
Derudover har jeg kun meget sjælendt drukket en snaps, andet spiritus, samt øl, og holder mig udelukkende til rødvin.

Godt resultat

Frem til den 3. maj 2018 har dette i et halvt år været min alternative behandling, hvor jeg har fået taget blodprøver og blevet scannet.
Resultat på blodprøverne viste, at der var ingen tal, som lå udenfor normalrammen inkl. tumormarkører.

Resultat af scanningen var følgende:

 • Ingen forstørrede lymfer.
 • Normale forhold til lever, galdeveje, binyre, nyrer milt, stor kirtel, tarm og krøs.
 • Samt normal blære og prostata (og til det skal nævnes, at jeg i en meget lang årrække har udskudt at få foretaget en operation for forstørret prostata).
 • Ingen mistanke om ossøse metastaser (metastaser i knogle, red.).

Vi har besluttet, at fortsætte denne livsførelse i fremtiden, da det på ingen måde er en negativ livsførelse, og jeg føler tværtimod et stort velbehag og er glad for min beslutning om at have taget en alternativ behandling.

Der er ingen garantier her i livet, og jeg har altid, også efter jeg fik konstateret kræft, haft positive tanker for fremtiden og for mit liv, og det mener jeg i øvrigt er den bedste behandling, man kan give sig selv, specielt i et kræftforløb. Dårlige tanker og bekymringer ødelægger kun den tid vi er til stede, det hjælper i alle tilfælde ikke på en helbredelse.

Af Jens Bory Henriksen, borry@borry.dk
Bragt i Tidslerne 2019-2