Af Karin Lauritzen

Hvorfor spise Rawfood… og – hvad er Rawfood egentlig?

Du har sikkert hørt om Rawfood, men tænker måske, at det ikke er noget for dig.
Måske lyder det for frelst, besværligt, ensformigt og kedeligt. Men gennem Rawfood åbner der sig i virkeligheden en dør til helt nye smagsoplevelser. Nye kombinationer og nye måder at lave mad på. Simpelt og nemt og ikke mindst sundt

Rawfood består af økologiske råvarer som grøntsager,frugt, nødder, frø, kerner, spirer og tang. Intet bliver opvarmet over 42 grader. Hvis du lever 100 % af Rawfood undgår du kød, æg, mælkeprodukter, sukker, gluten og alt bearbejdet mad.

Ja, det lyder måske uoverskueligt, men i virkeligheden behøver du ikke at leve 100% rå. Se i stedet for Rawfood som en fantastisk mulighed for at få mere levende, energifyldt mad ind i den daglige kost. Hele familien kan endda spise med. Start med at lave en grøn smoothie eller en grøntsags juice om morgenen. Når det bliver en vane, kan du lave en stor salat med masser af blandede grøntsager til frokost og senere supplere aftensmåltidet med en rå dip og grøntsager.

Nye smagsoplevelser står i kø: Hav grøntsager i form af tang enten i retten eller som drys. Nødder og kerner, der udblødes for at lette nedbrydningen af de gode næringsstoffer, giver herved en anden konsistens og kan trylles om til de mest fantastiske ”kød”lignende retter. Spirer i alle former, som snildt kan dyrkes i dit eget køkken, sørger for at du får dit behov for protein dækket.

Hvis du ikke er vant til at spise Rawfood, er det en god ide gradvist at øge mængden af rå fødevarer i din kost. Herved undgår du alt for kraftige afgiftningsreaktioner og fordøjelsesgener.

På sundhedskontoen vil den levende, rå mad give flere enzymer til at fordøje maden med. Desuden genkender kroppen maden og skal ikke mobilisere sit immunforsvar. Fødevarer af høj kvalitet er fyldt med næringsstoffer, der giver din krop energi, hjælper den med at udrense og forbedrer fordøjelsen. Når du øger mængden af grøntsager, især bladgrønt i din kost, vil kroppen blive påvirket i en basisk retning, og kroppen vil således have nemmere ved at helbrede sig selv.

Hvis du er kræftsyg, kan det være hensigtsmæssigt at spise 100 % Rawfood i en længere periode. Det er svært at ændre sin kost så radikalt, og jeg kan derfor anbefale dig, at tage på et 3 ugers ophold på Hippocrates Health Institute i Florida. Her kan du lære om den rå livsstil, leve 100 % råt og bruge din energi på at få det bedre.

Stedet er som paradis på jord. En grøn oase med pools, palmer, diverse behandlinger og dejligt vejr. Og ønsker du at supplere opholdet med træning, er der yoga, Qi gong, meditation, trampolinspring, vandgymnastik m.m. Alt er inklusiv i prisen.

Du får alt serveret. Hvedegræs juice og grøn juice lavet af ærteskud, solsikkeskud, agurk og selleri. To super basiske drikke, spækket med næring, som er let optagelig for din krop, som til gengæld kan bruge al energi på at helbrede sig selv. Spirerne er en vigtig del af den overdådige rå buffet, som desuden er fyldt med lækre grøntsager, rå retter, sauerkraut og tang.

Siden 1980 har Dr. Brian Clement sammen med sin svenskfødte hustru dr. Anna Maria Clement ledet væksten og udviklingen af det internationalt anerkendte Hippocrates Health Institute, som blev grundlagt i 1956 ud fra Hippocrates filosofien ”lad mad være din medicin”. Brian Clement gæstede København i september sidste år og holdt et spændende foredrag for Tidslerne i Københavnerkredsen. Der arbejdes i øjeblikket på at få Dr. Brian Clement til Danmark igen i juni. Et eventuelt arrangement vil blive annonceret på Tidslernes hjemmeside.

Dr. Brian Clement er en af de dygtigste anderledes tænkende læger i verden indenfor sit felt. Han har en akademisk baggrund indenfor blandt andet naturopatisk medicin og ernæring, og har brugt mere end 30 år på at studere og arbejde med Rawfood, optimal sundhed samt naturlig og komplementær behandling.

Jeg er selv uddannet som Health educator på Hippocrates Health Institute og de 9 uger, jeg var på stedet blev livstransformerende for mig. Det var dog svært at komme hjem og fortsætte den samme livsstil. Jeg blev derfor agent for Hippocrates Health Institute dels for at hjælpe andre med at komme af sted, men i særdeleshed med at fortsætte livsstilen, når de kommer hjem. Du kan kontakte mig for detaljeret beskrivelse af opholdet på dansk mailadresse: rawbyheart@gmail.com eller se mere på deres hjemmeside: www.hippocratesinst.org.

For dem som ikke har mulighed for at tage af sted, afholder jeg kurser i livsstilen i samarbejde med kostvejleder Anne-Marie Mortensen. Vi arbejder desuden på at få Brian Clement til Danmark igen i løbet af 2013.