Af Tina Oden

So wenigwiemöglich – so vielwienötig
Så lidt som muligt– så meget, som det er nødvendigt!

Hvor begynder man, når man ønsker at ændre sine kostvaner, og når man samtidig er usikker på, hvilke vitaminer og mineraler det er godt at tage samt i hvilke mængder?

Det kan være fuldstændig uoverskueligt at begynde at læse nogle af de tusindvis af sider, som er skrevet omkring blandt andet kost og kosttilskud, og når man oveni har fået en kræftdiagnose, er man i forvejen ofte også helt overvældet af tanker og bekymringer.

Det ville være rart, hvis man derfor kunne ”parkere” denne opgave hos en, som har brugt tid på at studere disse emner indgående. Men hvor skal man henvende sig?

En mulighed er at opsøge en af de orthomolekylære læger, som vi har i Danmark, heriblandt Claus -Hancke (Sjælland), Bruce Kyle og Søren Flytlie (Aarhus) (se mere på www.dsom.dk). Men bor man i Syddanmark, er det måske ligeså nemt at tage til Tyskland, da det ikke er usædvanligt, at der kan være op til flere måneders ventetid i Danmark.

Apotekeren i Satrup
I byen Satrup cirka 20 kilometer syd for Flensborg ligger et gammelt apotek (faktisk er det et tidligere kongeligt privilegeret dansk apotek), og her er det muligt at få hjælp og vejledning til såvel kost som kosttilskud. Ejeren, Dr. Hans Peter Weinschenck, er uddannet apoteker og har derudover en uddannelse som orthomolekylær læge.

Jeg havde hørt om Weinschenck gennem en anden Tidsel, som havde gået hos ham på grund af nogle grimme bivirkninger efter kemobehandling. Noget med, at huden på hænder og fødder var meget ødelagte og ikke ville hele ordentligt igen. Weinschenck anbefalede blandt andet forskellige kosttilskud, som fjernede problemet.

Jeg blev nysgerrig og ville gerne have mine egne kosttilskud ”gennemgået” for at se, om der måske skulle suppleres med noget, så jeg beskrev min sygehistorie på tysk i en mail og sendte den til Weinschenck (man kan også skrive til ham på engelsk).

Jeg fik ret hurtigt en aftale og fik besked på at medbringe alt det, jeg indtager af vitaminer med mere samt medicin fra egen læge, fordi der kan være kontraindikationer mellem det fra lægen og den orthomolekylære medicin. Man skal også vide, at det med tiden kan ske, at ens behov for lægeordineret medicin falder eller forsvinder gennem den orthomolekylære terapi.

At finde den rette balance
Ved det første møde fortalte Weinschenck mig om sin baggrund, hans overbevisninger i forhold til kost og sundhed generelt og selvfølgelig om den orthomolekylære medicin, som han gennem årene har opnået meget fine resultater med.

Han fortalte, at han arbejder ud fra et særligt princip, som hedder ”So wenigwiemöglich – so vielwienötig” – det vil sige, at han ønsker at tilføre mikronæringsstoffer af lige netop den art og i den mængde, som ens krop har brug for.

Weinschenck virkede på mig som værende meget professionel og lyttende, og så mærkede jeg et oprigtigt ønske om, at han ville hjælpe mig så godt som overhovedet muligt.

Om kosten
Weinschenck har læst mange bøger og studeret forskningen omkring kost, og han følger hele tiden med i det nye, som sker. Ifølge ham er det meget vigtigt for vores sundhed, at vi spiser økologisk mad for at undgå pesticiderester, ligesom man bør undgå alt industrifremstillet mad, det vil sige ingen færdigretter og lignende.

Maden, vi spiser, skal være så uforarbejdet som muligt, og så skal man prioritere at lave maden fra bunden. Det sidste er selvfølgelig en udfordring i de travle hverdage, men start med små skridt, for det tager tid at ændre på sine vaner. Han giver også gerne tips til madlavning, og hvad man bør vælge af råvarer.

Endvidere anbefaler han, at man øver sig i at spise lidt mindre portioner, end man oprindeligt ville have gjort. Det er ofte lidt uvant for os, men forskning viser, at det faktisk er sundt for kroppen at opleve sult. Det sætter gang i nogle særlige processer i kroppen, som vi har gavn af.

Kosttilskud
Da jeg opsøgte Weinschenck, troede jeg, at jeg havde læst så meget, at jeg havde fundet frem til nogle af de bedste vitaminer og mineraler på markedet. Dette viste sig ikke at være tilfældet, for selv de bedre og dyrere kosttilskud, man kan købe, indeholder ofte stadig problematiske hjælpestoffer, som tilsættes for at fremme produktionen og gøre dem mere holdbare. I mange af mine kosttilskud fandtes for eksempel magnesiumsalte af fedtsyrer, magnesiumstearater, som ifølge Weinschenck kan sammenlignes med en form for sæbe. Disse stoffer er fuldt lovlige at tilsætte, men i mit tilfælde, hvor jeg tålte at spise 11 gram C-vitamin dagligt, bliver disse ”små” mængder pludselig til en stor mængde, som kan irritere tarmslimhinden.

I den orthomolykylære medicin findes der ingen problematiske stoffer, og det tåles ofte langt lettere end almindelige kemisk fremstillede medikamenter.

Konceptet ”Et bedre liv”
Hos Weinschenck er det muligt at få ekstra meget hjælp til livsstilsændringerne. Man kan nemlig købe sig til en særlig rådgivning, som strækker sig over 24 timer, og som tager udgangspunkt i både sundhedstilstand, ernæringssituation, medikamentering og deres indbyrdes reaktioner.

Der vil blive udarbejdet en individuel plan for en sund, afbalanceret kost og kosttilskud, alt sammen uden tilsætningsstoffer. Også medicinforbrug vil blive kontrolleret og eventuelt reguleret efter aftale med egen læge.

Der gives retningslinjer for indkøb af rene og sunde varer, og hvor disse kan købes, og man modtager en praktisk demonstration af enkle måltider, der er tilberedt uden tilsætningsstoffer. Weinschenck kan også fortælle, at han engang tilbragte en uge i Dubai for at hjælpe med en sådan livsstilsændring.

På apotekets hjemmeside under punktet ”Et bedre liv” kan du læse mere om den intense hjælp til livsstilsændring.

Det er klart for mig, at Weinschenck brænder for at hjælpe folk til at få et bedre helbred og dermed et bedre liv, men det er naturligvis en forudsætning, at man er motiveret. Leder man efter en pille, som hurtigt lige kan fikse det hele, uden at man skal gøre en indsats, så finder man det ikke her.

Orthomolekylær medicin/terapi
”Orthomolekylær” betyder ”de rette molekylers medicin”. Hermed menes de rigtige mikronæringsstoffer i naturnær form, optimal mængde og koncentration. Bag begrebet orthomolekylær medicin gemmer sig forebyggelse og behandling af sygdomme med disse mikronæringsstoffer. Indenfor denne videnskab arbejder man ud fra en teori om, at sygdomme frem for alt skyldes en biokemisk ubalance. Kroppen tilføres kropskendte stoffer, blandt andet vitaminer og mineraler, der sætter den i stand til selv at helbrede begyndende ubalancer og dermed undgå sygdom.
Den dobbelte nobelpristager og far til den orthomolekylære medicin, den amerikanske kemiker Linus Pauling, definerer det således: ”Orthomolekylær medicin er bevarelse af et godt helbred og behandling af sygdomme gennem ændringer i koncentrationen af stoffer i menneskekroppen, som normalt er til stede og er nødvendige for et godt helbred”.