Når tanketoget buldrer derudaf, bliver vi stressede og urolige, og kroppen spænder op. Kropsterapeut Christian Winding hjælper sine klienter med at komme ’ned i kroppen’, trække vejret og være i nuet, også når det er svært.

Damebladene svømmer over med buzz words som meditation, positiv tænkning og selvhealing og billeder af smukke kvinder i velsiddende tøj, der dyrker yoga i solnedgangen.
Virkeligheden ser helt anderledes ud for de fleste, hvor hverdagen er proppet med arbejde, aftaler, familie og gøremål. En hverdag, der vælter, hvis vi selv eller vores kære rammes af alvorlig sygdom.

PANIK ELLER RO
Christian Winding er kropsterapeut og møder i sin klinik en masse forskellige mennesker med mange forskellige udfordringer.
”I min praksis behandler jeg blandt andet mennesker, der er eller har været ramt af kræft, og de falder som regel i to kategorier. Den ene type er i fred med sig selv og har en meditativ tilgang til deres sygdom og tænker: Hvordan vil jeg gerne opleve den her dag? Den anden type er grebet af panik og føler, de har travlt, fordi de tænker: I morgen er det hele måske slut!”.

LIVSVILKÅR
Vi mennesker søger jo altid det optimale, og når man er syg, er det ikke optimalt! Vi kigger på det og siger: Jeg vil ikke have det, der er lige nu. Jeg vil have noget andet!
Men livet er, som det er, og du kan ikke lave det om. Jo, du kan flytte dig fysisk og rejse til en sydhavsø, men hvis du har mistet dit bryst, så har du stadig mistet et bryst, og det kan du ikke lave om på. Det er virkeligheden.
Du kan enten sige: Det er noget møg, at jeg har cancer – hele livet er noget møg! Du kan også sige: Ja, jeg har cancer. Det er, som det er, men lige nu leger mine børn i haven, og jeg må leve og nyde nuet.

STOP TANKETOGET
Vi er tilbage ved det uafvendelige – det, vi ikke kan ændre på. Christian Winding har en pointe: Når vi nu ikke kan ændre det, der sker, så må vi kigge på vores tanker og finde ud af, hvordan vores tankemønster ser ud. Det er ofte fastlåst og programmeret til at gøre, som det plejer.
Ofte kører tanketoget af sted med os for fuld styrke, og det kan virke ustoppeligt, men det er faktisk muligt at lære at stige af det tog.
Det kræver lidt øvelse, men når du bliver bevidst om, hvad der foregår inde i dit hoved og bliver opmærksom på, at det kan blive anderledes, får du pludselig nogle nye værktøjer til at holde kursen – både i hverdagen og i krisesituationer.

PÅ BRIKSEN
Når folk finder vej til Christian Winding for at få en behandling, har de måske læst om ham, fået ham anbefalet eller fundet ham på nettet. Men hvad er det, de kan forvente, når de lægger sig på briksen i de godt 45 minutter, som en behandling varer?
”Mange af mine klienter er i overlevelses-mode, når de kommer her, og kort fortalt vækker jeg deres sanser, som er blevet skubbet i baggrunden, og undervejs behandler jeg hele kroppen med massage, stræk og afspænding.
”Nogle har fået konstateret en alvorlig sygdom, nogle er i behandling, andre er ramt af angst, sorg eller depression, og mange af dem har lukket ned for hele følesystemet. Jeg ser på den enkelte, og hvad personen er klar til. Det er et samarbejde mellem personen på briksen og mig. Jeg ’lirker’ mig ind på vedkommende og tonser ikke frem som en kampvogn, og så ser vi, hvor langt vi kommer den pågældende dag.
Det afgørende er, at mine klienter kommer til at mærke sig selv, sin krop og sin vejrtrækning. At de oplever en tilstedeværelse i nuet og får en bevidsthed om de tanker og de sanser, de har. For når sanserne vågner, vågner man selv, og det giver fornyet energi og styrke til at tage fat på de udfordringer, som livet byder”.

MIN OPLEVELSE
Grethe Larsen er brystopereret og fortæller her om, hvordan hun har oplevet Christian Windings behandlingsform.

Jeg fandt hen til Christian efter en brystkræftoperation, hvor mit højre bryst blev fjernet – og senere rekonstrueret. Det var et voldsomt indgreb med store ændringer af min krop, og med mange psykiske belastninger før og efter operationerne.
Da ” bølgerne havde lagt sig”, var jeg, som mange andre brystopererede, både glad for at have overlevet, men også usikker i forhold til ”den nye krop”: Hvad kan den nu, hvor meget må den belastes, kan jeg være fysisk aktiv som før, hvad kan jeg gøre ved arvæv, smerter, anspændthed?
Efter længere tid med rolig genoptræning, øvelser hjemme på stuegulvet og massage, savnede jeg på et tidspunkt en mere ”robust” kropsbehandling og rådgivning om fysiske udfoldelser og øvelser. Noget, der for alvor kunne bringe mig videre og fri af den sårbarhed, som kræftpatienter kan trækkes med lang tid efter deres operationer og efterbehandlinger.
Jeg har oplevet stor nytte af at få kropsbehandlinger hos Christian. Dybgående massage, stræk, vrid af sener, muskler, led og væv og fokus på vejrtrækning har frigjort mange spændinger, blødgjort væv og lettet tryk og smerter. Den mere robuste behandling har hjulpet mig til at opleve, at min krop stadig er stærk og parat til nye fysiske udfordringer og glæder, og behandlingerne har bidraget til, at jeg har fået bugt med oplevelsen af at være sårbar og usikker i min nye krop. Det er en meget vigtig ændring, der bør nævnes.
Jeg tror, at mange brystopererede – og andre kræftpatienter – kan have stor glæde af sådanne behandlinger, fordi de udfordrer kroppen på en lidt mere kontant måde end mange efterbehandlingsforløb ellers gør, samtidig med at behandlingerne har en undersøgende/ lydhør tilgang med fokus på en god vejrtrækning – og sammenhængen mellem kroppen og vores psykiske velvære.

Kropsterapeut Christian Winding er uddannet idrætslærer, Body
SDS (Body Self Development System), kropsterapeut og mindfulnesstræner. En behandling tager ca. 45 minutter og er en blanding af afspænding, massage og stræk.
Læs mere på christianwinding.dk
Foto: Rie Neuchs.

Af Cathrine Theiss
Bragt i Tidslerne 2018-1