Af Janni Hansen, kongeskovvej14@gmail.com

Kræftforeningen Tidslerne har 2 gange om året mulighed for at afholde et selvhjælpskursus på Lysglimt i Gilleleje. På nordsjællands kyst direkte ud til det nordlige Øresund ligger Danmarks ældste rekonvalescenthjem. I oktober 2021 havde vi arrangeret kursus med læge Tobias Schmidt Hansen, der har en passion for livsstilsmedicin.

Tobias har sammen med klinisk diætist Maria Felding skrevet bogen “Den plantebaserede kost”, der på baggrund af over 900 videnskabelige studier og rapporter gennemgår, hvad der er den optimale kost både for forebyggelse og behandling af de hyppigste livsstilssygdomme.

Tobias’ interesse for plantebaseret kost startede i hans teenageår, hvor han efter et alvorligt sygdomsforløb fandt ud af, at han fungerede bedre, når han undgik animalske fødevarer. Naturligt ledte denne indsigt videre til spørgsmålene: Hvordan kan det være, og er det mon hensigtsmæssigt kun at leve af plantebaserede fødevarer?

Først fik vi slået fast, at plantebaseret kost ikke er det samme som vegansk kost – cola og franske kartofler er også vegansk, men ikke ligefrem sundhedsfremmende. Den plantebaserede kost er ikke nødvendigvis 100% fri for animalske produkter, men baseret på hele uforarbejdede fødevarer.

Heldigvis er der udført mange studier omkring kost i forhold til sygdom og sundhed – bare ikke i Danmark. Vi kender nok alle de officielle kostråd, der med mellemrum bliver revideret, og sjovt nok rykker de animalske fødevarer højere og højere op mod mad-pyramidens top, som er de fødevarer vi skal begrænse indtaget af. Men er de officielle kostråd og mad-pyramiden, som vi kender den nu også den optimale kost? Og er kostrådene de samme for kræftpatienter som for alle andre?

Efter en weekend med teori om plantebaseret kost var der en hel del aha-oplevelser og nogle overbevisninger der måtte revurderes. Blandt andet kunne deltagerne med en brystkræft-diagnose i rygsækken fortælle, at de stadig får at vide, at de skal undgå soya-produkter på trods af, at mange studier viser, at soya beskytter mod brystkræft. Den generelle bekymring om, at man ikke får proteiner nok, hvis man ikke spiser kød, er en skrøne. I Danmark er der langt flere, der får alt for meget protein. Og diæter, der fungerer efter “low carb”-princippet, er ikke hensigtsmæssige for hverken vægttab eller et langt, sundt liv.

Tobias er et leksikon i ernæring i forhold til sundhed og sygdom, og weekendens store pensum blev præsenteret på en let fordøjelig måde via en masse slides med forklaring og henvisning til videnskabelige studier.

Videnskaben er klar og tydelig!
Vi skal spise langt flere uforarbejdede planter i alle regnbuens farver og langt færre forarbejdede og animalske produkter. Det vil sænke risikoen væsentligt for de sygdomme, vi i den vestlige verden døjer mest med – hjerte-kar sygdomme, diabetes og kræft.

Det er så heldigt, at selvom man allerede har en kræftdiagnose, så er den mest optimale kost den samme som den præventive kost, forudsat at man ikke er underernæret eller mangler appetit. I så fald skal man have særlig næringsrig kost. Alle vi andre skal bare spise en masse god mad baseret på hele og uforarbejdede planter.

Kursusstedet sørgede for lækker morgenmad og aftensmad til os, men kursisterne måtte også trække i arbejdstøjet og med vejledning og hjælp fra diætist Janni Nielsen tilberede frokosten. Da køkkenet på Lysglimt ikke er så stort, blev deltagerne delt op i to hold. Det ene lavede frokost om lørdagen og det andet hold om søndagen.

Janni lavede et lille oplæg med lidt teori om, hvordan man kan erstatte æg og ost i madlavningen, da disse produkter har en bred anvendelse i den traditionelle vestlige kost. Der blev tryllet lækre postejer, salater, tærter og pizza frem – helt uden animalske produkter, og der var bred enighed om, at dette praktiske indlæg var både hyggeligt,meget givende og gav et godt afbræk i den meget information, som koststudierne har at byde på.

Der var så mange input, at det vil være svært at fremhæve noget frem for andet, men det kan helt klart anbefales at læse Tobias og Maria Feldings bog “Den plantebaserede kost”, hvis du vil have ren besked om, hvordan mad påvirker din sundhed, og hvad du kan opnå med en optimal kost.

Hvis alle brikker falder på plads, gentager vi dette fantastiske kursus igen i efteråret 2022, så flere Tidsler kan blive inspireret af Tobias’ store viden og få styr på ”fup og fakta” omkring den optimale kost.

nutritionfacts.org kan man (på engelsk) finde den nyeste videnskab omkring alle mulige fødevarer. En lidt spøjs amerikansk læge præsenterer små videoklip om alverdens fødevares sundhedsværdi eller mangel på samme. Under fanen Video Library (venstre hjørne) rulles en liste ud, og hvis du trykker på punktet “browse video by topic” kommer alle søgemuligheder i alfabetisk orden. Her kan man læse og se små videoklip om mad, sygdomme, kosttilskud og alt mulig andet baseret på og med henvisning til de videnskabelige artikler, der danner baggrund for emnet. Man kan blive helt opslugt af at høre om, hvilke nødder der er sundest og hvor meget de naturlige hormoner i mælk påvirker vores sundhed og meget, meget andet.