Af Bernt Lassen, bernt@succesmedlivet.dk

Opskrift til Tidslerne fra Succes med Livet

Budwig Protokollen – Budwig Mix

Budwig Mix er en af hjørnestenene i Budwig Protokollen og består af en blanding af hørfrøolie, honning og kvark eller hytteost med lavt fedtindhold. Formålet med at blande hørfrøolie og kvark eller hytteost er, at fedtsyrerne i hørfrøolien går i forbindelse med proteinet i kvarken og bliver vandopløseligt, så det er nemmere for kroppen at optage.

Vi vil gerne opnå, at den mad vi spiser, og de næringsstoffer vi optager, kan hjælpe vores krop med at transportere ilt og næring rundt til alle celler og livsfunktioner i kroppen og samtidig være med til at skabe nye sunde celler, hvor der er behov for det.

Johanna Budwig serverede denne Budwig Mix til hendes patienter som morgenmad og mindst en gang mere i løbet af dagen. Budwig Mixen bruges også som dressing og mayonnaise i flere af Johanna Budwigs opskrifter.

Budwig Mix spises forebyggende 1 gang dagligt og helende 2 gange dagligt. Den ene portion passer rigtig godt til morgenmad, hvor den kan spises sammen med frisk frugt eller havregryn / hjemmelavet müsli som tilbehør. Johanna Budwig anbefaler også at tilsætte hele knuste hørfrø til morgenmaden.

Budwig Mix – Den oprindelige opskrift
Den oprindelige opskrift er i spiseskeer, men for nemheds skyld og efter Johanna Budwigs vejledning, har vi oversat målene til milliliter og deciliter (1 spiseske = 15 ml). Mælk og olie er mere flydende end honning, kvark og hytteost, så det kan give et forkert forhold, hvis man benytter spiseskeer som måleenhed.

Ingredienser
• 2 spsk (30 ml) Mælk (med lavt fedtindhold)
• 3 spsk (0,5 dl) Hørfrøolie (koldpresset, økologisk)
• 1 tsk (5 ml) Honning (naturlig og ikke opvarmet)
• 6 spsk (1 dl) Kvark eller hytteost (med lavt fedtindhold – under 2% og højt proteinindhold)

Fremgangsmåde
Ingredienserne skal blendes sammen til en ensartet masse. Det er en fordel at benytte en stavblender til at lave Budwig Mixen, da stavblenderen med sine mange omdrejninger har nemmere ved at få ingredienserne til at blande sig. For nogle almindelige blendere er blandingen for lille eller for tyk til at ingredienserne kan blive ordentligt blandet sammen. Men hvis du laver til flere og har en blender, der kan blende tykke konsistenser, så bruger du bare den.

Sådan gør du
Johanna Budwigs oprindelige opskrift.

  • Hørfrøolie og mælk hældes i en beholder der passer til stavblenderen og blendes sammen.
  • Honning tilsættes og blendes.
  • Kvark eller hytteost tilsættes 2 spiseskefulde ad gangen og blendes til blandingen bliver ensartet. Det tager ca. 1 minut med stavblenderen.
  • Blandingen er nu klar til at blive spist som den er eller blive brugt som en del af, eller tilbehør i andre retter.

Hvis du vil undgå mælken, kan du gøre følgende.

  • Hørfrøolie, Kvark/Hytteost og Honning hældes i en beholder, der passer til stavblenderen og blendes sammen i ca. 1 minut til en ensartet masse.
  • Blandingen er nu klar til at blive spist som den er eller blive brugt som tilbehør i andre retter.

Fælles for blandingerne er, at når de er blandet til en ensartet masse, så kan der tilføjes andre ingredienser. Du kan f.eks. tilføje bær, vand eller plantedrik for at gøre blandingen mere tyndtflydende, så det bliver til en smoothie.

Johanna Budwig tilføjer i flere af hendes opskrifter også knuste hele hørfrø, for at få gavn af flere af de gode egenskaber fra hørfrø. Bruger du hele knuste hørfrø, er det vigtigt, at de spises straks og senest inden for 20 minutter, da hørfrøolien i de hele hørfrø er sart og harskner hurtigt.

Råvarer
Johanna Budwig anbefaler at bruge økologiske råvarer, da vi helst skal have så rene råvarer som muligt. Hvis det ikke er muligt at skaffe økologiske råvarer, så anbefales så friske og lokale råvarer som muligt og gerne, hvor du kan få et indtryk af, hvordan råvarerne er dyrket.

Hørfrøolie:
Den ene af de to vigtigste ingredienser i Budwig Mix i Budwig Protokollen er hørfrøolie. Det er vigtigt at bruge en god økologisk hørfrøolie, der er koldpresset og behandlet skånsomt. Hørfrøolien er, på grund af sin fedtsyresammensætning, en af de bedste planteolier til at transportere mest ilt rundt til kroppens celler.

Vi benytter hørfrøolie fra Nyborggaard i Midtjylland. Olien kan købes i 250 ml flaske og 1 liters baginbox. Baginbox er rigtig god, fordi den kan tappes, uden at der kommer ilt til olien i beholderen. Vi køber 4 x 1 liter pr. gang, så er der til ca. 1 måned

Hørfrøolie opbevares på køl.
Læs mere om Nybrogaards produkter og køb dem her:
www.nybrogaard.dk
www.helsebixen.dk
www.helsam.dk

Kvark / Hytteost:
Den anden af de to vigtigste ingredienser i Budwig Mix i Budwig Protokollen er kvark eller hytteost.
Det er vigtigt at der bruges kvark eller hytteost. Kvark og hytteost er osteprodukter, der indeholder en bestemt proteinsammensætning, der nemt går i forbindelse med fedtsyrerne i hørfrøolien. Denne kombination gør det nemmere for kroppen at optage de gode egenskaber fra olien.

Produktet skal helst være økologisk og med så lav fedtprocent (under 2%) og så høj proteinprocent som muligt.

Karolines køkken laver en Kvark der kan købes i nogle Kvickly og Super Brugsen. Hytteost findes med lav fedtprocent i de fleste dagligvareforretninger. Der findes økologiske hytteost produkter, men de er ofte over 2% fedt indhold.

Honning:
Honning skal være koldrørt og ikke opvarmet for at bevare sine gode egenskaber. Honning købes med fordel direkte af en lokal biavler. Når honning købes direkte hos biavleren, er der større chance for at honningen ikke har været opvarmet og dermed bevarer sine gode egenskaber.

Mælk:
Mælken skal gerne være økologisk og gerne med så lav fedtprocent som muligt. Brug f.eks. økologisk skummetmælk.

Flere oplysninger om Budwig Protokollen
Hvis du vil vide mere om Budwig Protokollen så kan du finde inspiration på www.budwigprotokollen.dk og på www.facebook.com/budwigprotokollen