Af Annette Harbech Olesen, www.madforlivet.dk

Hvis jeg skulle leve resten af mit liv på en øde ø og kun måtte vælge en ting at have med, så ville jeg vælge en hampplante. Den er let at dyrke, og alt på planten kan anvendes. Du kan faktisk leve af hamp alene, idet frøene indeholder samtlige essentielle aminosyrer og fedtsyrer.

Hamp er en afgrøde, der har været dyrket i årtusinder. Den er hårdfør, nøjsom og næringsrig, og den har været anvendt i stor stil, primært fordi plantens fibre kunne forarbejdes til tøj, kanvas, reb og papir, og frøene kunne spises.

Den hamp, der produceres økologisk i Danmark, leverer hampefrø med en noget nær perfekt ernæringsmæssig sammensætning, både hvad angår fedtsyrer og aminosyrer. Hamp er således efter min mening en overset fødevare og afgrøde, som vi i langt højere grad, end tilfældet er i dag, kunne integrere i vores daglige liv og måltider. Hamp har også potentialet til at blive fremtidens bæredygtige superfood.

Er hamp ikke det samme som hash?

Når snakken falder på hamp, så er der mange mennesker, der med et skævt smil tænker på hash, cannabis og halløj. Der kommer ikke helt så meget halløj ud af at spise hampefrø, hampefrøolie eller hampeprotein, dyrket og købt i Danmark. De hampesorter, der må dyrkes i Danmark, indeholder nemlig indtil videre primært stoffet CBD (cannabidiol) og næsten ingen THC (tetrahydrocannabinol). Det er THC, der har euforiserende virkning i kroppen, og det er forbudt at dyrke hampesorter med et indhold på mere end 0,2 procent THC i Danmark.

Derimod dyrkes der økologisk hamp uden euforiserende THC på danske marker, og de produkter, der fremstilles af disse hampplanter, er sunde og lette at anvende i den daglige madlavning.

Hampefrøolie

Hampefrø har ligesom hørfrø et højt indhold af omega-3-fedtsyren alphalinolensyre, men indeholder også omega-6-fedtsyren GLA (gammalinolensyre), oven i købet i et noget nær optimalt forhold mellem omega-3 og omega-6. Ingen anden råvare har en så ideel sammensætning af omega-3- og omega-6-fedtsyrer som hampefrø. Hørfrø ligner hampefrø meget i fedtsyreindhold, men hampefrø vinder på målstregen på grund af sit indhold af omega-6-fedtsyren GLA.

Essentielle omega-3- og omega-6-fedtsyrer er sarte overfor varme, lys og ilt, men presses de olierige hampefrø skånsomt til olie, så bliver resultatet en fantastisk smuk, grøn, velsmagende og næringsrig hampefrøolie. Den er velegnet kold i dressinger, pestoer og salater, men er også fin i en morgen­smoothie. Samtidig er prisen på den sunde olie yderst rimelig. Det er også muligt at købe de hele hampefrø og anvende dem som et godt supplement til morgenmyslien. De skal ikke som hørfrø males i en kaffemølle først. Skallen på hampefrø er blødere, og derved optages næringsstofferne lettere. De er supersunde og fiberrige.

Vi har i Danmark en økologisk producent af såvel hampefrø som hørfrø. På Nyborggaard i Vestjylland dyrker de både hørfrø og hampefrø økologisk, presser selv olierne i fuldstændigt mørke og under iltbeskyttende forhold. De tapper olien på flasker ved anvendelse af vacuum, således at olien ikke bliver udsat for varme og ilt, og ved anvendelse af denne skånsomme fremstillingsproces minimeres risikoen for harskning. Du kan læse mere her www.nyborggaard.dk.

Hørfrø og hampefrø dyrket her i de nordlige lande har et højere indhold af sunde omega-3-fedtsyrer end frø dyrket i sydlige, mere solrige lande. Du kan finde opskriften på ukrudtspesto med hampefrøolie på side 9.

Hampeprotein

Hampefrøene har udover et perfekt fedtsyreindhold også et særdeles højt proteinindhold. Hele 33 procent protein indeholder frøene, men ved at fjerne en del af olien og sigte skallerne fra kan der fremstilles hampe­proteinpulver med 43 procent protein. Det er et usædvanligt højt proteinindhold for en plantebaseret afgrøde. Hampefrø indeholder endog samtlige essentielle aminosyrer.

Det hampeproteinpulver, der fremstilles af frøene, kan erstatte kød og soja. Det kan vegetarer, veganere, topidrætsudøvere samt en stor del af verdens øvrige befolkning potentielt nyde godt af. Faktisk ville hampeprotein kunne udgøre et langt sundere og mere bæredygtigt alternativ til den megen genmodificerede soja, der i dag anvendes i landbruget som dyrefoder.

Hampeproteinpulver er smagsneutralt, næringsrigt og bæredygtigt. Det giver derfor også os alle sammen mulighed for at leve mere grønt i hverdagen. Du kan eksempelvis prøve opskriften på grøn avocado­yoghurt med hampeprotein til morgenmad. Det sikrer dig alle de essentielle aminosyrer fra morgenstunden, og det giver større mæthed og mere energi. Opskriften finder du på side 8. Du kan også anvende hampeproteinpulveret om aftenen i supper eller i grønsagsretter de dage, hvor du springer kødet over.

Du er velkommen til at prøve opskriften på hampeproteinbars på side 9, hvor hampeprotein blandes med kværnede nødder, mandler, dadler og lidt jomfrukokosolie. De er fantastiske som mellemmåltid, når du er på tur eller efter træning.

Cannabisolie mod kræft?

Den såkaldte cannabisolie indeholder en række cannabinoider, herunder THC og CBD. Cannabisolien har været genstand for stor opmærksomhed på det seneste. Det skyldes især, at mange cancerpatienter er stået frem og har berettet om vældigt gode behandlingsresultater med cannabisolie. Marja Jäättelä, der er forskningsleder for Celledød og Metabolisme hos Kræftens Bekæmpelse, har udtalt til tidsskriftet Videnskab: ”Cannabinoiderne i cannabis hindrer, at kræftceller spreder sig, og de medvirker til kræftcelledød, fordi de rammer nogle receptorer, som generelt er opreguleret i kræftceller. Det har man vist i en række forsøg. Der er ingen tvivl om, at cannabinoider meget effektivt dræber kræftceller”. Såvel THC som CBD har øjensynligt sammen med de øvrige cannabinoider potentialet til at bekæmpe kræftceller effektivt og tilsyneladende uden markante bivirkninger.

Cannabisolien er den mest potente og koncentrerede kilde til hampplantenscannabinoider. De fleste hampesorter indeholder imellem 50 og 80 forskellige aktivstoffer, såkaldte cannabinoider, der alle har en specifik indvirkning på nervesystem og immunforsvar. Det er cannabinoiderne, der i samspil ser ud til at have en potent og kræfthæmmende virkning. Olien fremstilles af hampplantens blade eller topskud, der alkoholekstraheres og opkoncentreres. Såvel cannabinoiderne THC som CBD synes således ifølge de foreløbige forskningsresultater at have anticarcinogen effekt. THC virker blandt andet ved at binde sig til kræftcellernes receptorer og indirekte forårsage ændringer i cellens stofskifte, der fører til programmeret celledød (apoptose). THC hjælper til, at CBD kan udøve sin virkning. CBD stimulerer immunforsvarets T-celler, der kan målrettes i bekæmpelsen af kræftceller.

Cannabisolie til behandling af kræft skal således være naturlig og ikke syntetisk og skal indeholde såvel THC som CBD for at have effekt. Det er netop dette forhold, der debatteres i disse dage i Danmark. Det er nemlig forbudt at dyrke, sælge og købe denne olie, som mange mennesker med kræft øjensynligt har gavn af. Desuden er naturlig cannabisolie udvundet af hampplanter, hvilket bevirker, at cannabisolien, i modsætning til syntetisk fremstillede cannabistabletter, ikke kan patenteres. Disse forhold reducerer såvel omfanget af forskningsmidler som lægernes interesse for at anvende den naturlige cannabisolie i behandlingen af kræft.

Hamp som fremtidens bæredygtige afgrøde

Hamp er en hurtigt voksende plante. Den er nøjsom, modstandsdygtig og anvendelig. Det er også en miljøvenlig og bæredygtig afgrøde. Netop på grund af hamps store modstandsdygtighed er det nemlig ikke nødvendigt at anvende hverken pesticider eller herbicider i produktionen af den.

Papir, fremstillet fra hampplanten, kan produceres indenfor to år efter plantning, hvorimod papir, fremstillet af træ, først kan fremstilles efter 20 til 30 år. Papir, der er fremstillet af hamp, kan desuden genanvendes op til syv gange, hvorimod papir, fremstillet af træmasse, kun kan genanvendes et par gange.

Hamp er også velegnet til blandt andet tekstiler, brændstof, isolering, fiberplader og som erstatning for plastik. Det er 100 procent nedbrydeligt og kan derfor være et velegnet alternativ til den megen plastik, som i dag udgør uoverskuelige, miljømæssige udfordringer.

Hamp i fremtiden

Hamp er således meget mere end bare en plante. Det er en multianvendelig råvare, der giver adgang til næringsrig mad, optimale fedtsyrer og opbyggende proteiner. Fra hamp kan der produceres tøj, papir og plastik, og derfor kan hamp med stor fordel integreres i vores dagligdag i langt højere grad, end tilfældet er i dag. Det er sundt at spise hampefrø, hampefrøolie og hampeprotein, men det er også både billigt og bæredygtigt at anvende hamp til alverdens andre ting, som vi holder af at bruge i vores hverdag. Derfor kommer der en stor opfordring herfra til at bruge og spise langt flere økologiske hampprodukter hver eneste dag.

Opskrifter

Avocadoyoghurt med hampeprotein
Denne delikate morgenmad består af avocado og grønsager, og det giver en velsmagende, yoghurtagtig morgenmad, der er supersund. Ved at tilsætte hampeprotein kan du sikre dig gode og nærende proteiner lige fra morgenstunden.

Ingredienser 2 personer

1 avocado
1 stk. agurk på cirka 10 cm
1 stk. broccoli, fx. stokken (kan udelades)
1 æble
1 håndfuld spinat, frisk eller optøet
5-6 valnødder
Saften af ½ citron
Et stykke ingefær
2 spsk. hampeproteinpulver
½ – 1 tsk. lakridspulver
½ tsk. vanillepulver
1/2 dl Acido, mandelmælk eller vand (kan udelades)
Friske eller optøede bær

Fremgangsmåde
Optø eller skyl spinaten, skær æblet i mindre stykker og skræl agurk, broccolistok, ingefær og avocado. Tilsæt vanillepulver, lakridspulver, hampeproteinpulver og citronsaft samt valnødder. Blend alle ingredienser i blender eller med stavblender. Juster konsistensen med Acido, mandelmælk eller vand. Hæld den grønne „yoghurt“ op i en skål og suppler med friske eller optøede bær samt sund mysli med frø og kerner.

Hampeproteinbars
Disse hjemmelavede proteinbars er en ideel snack til eftermiddagshygge, i madpakken samt efter eller under træning. De hjemmelavede proteinbars smager fantastisk og indeholder hampeproteinpulver fra Nyborggaard. Hampeproteinpulver indeholder alle essentielle aminosyrer, og derfor er de hjemmelavede hampeproteinbars mættende og nærende.

Ingredienser til 5 stk.

50 g Nyborggaard hampeproteinpulver
100 g tørrede dadler, enten udblødte eller de blødere Medjoul-dadler
50 g tørrede tranebær
50 g blandede hasselnødder og mandler
1 spsk. jomfrukokosolie
1 tsk. ægte Sri Lanka-kanel
1 knsp. vanillepulver
1 tsk. friskpresset citronsaft

Fremgangsmåde
Udblød dadlerne i en times tid før tilberedning og dræn væden fra. Blend alle ingredienser til en homogen masse, som du breder ud på et stykke madpapir, former til fem bars og sætter i køleskabet i en lufttæt boks. Du kan eventuelt dyppe den ene halvdel i 85 % mørk chokolade, men det er ikke nødvendigt, for de smager godt som de er. Anvend økologiske ingredienser, så undgår du unødig kemi.

Ukrudtspesto med hampefrøolie
En god pesto er supersund og fyldt med vitaminer og mineraler. Herhjemme får vi ofte frisklavet pesto af de krydderurter eller det ukrudt, som vi har i haven. Pestoen tjener som en slags sauce til såvel vegetarretter som til fisk og fjerkræ. Du kan også anvende pesto som dressing i salater eller i sandwiches.

Ingredienser

1 håndfuld brændenælder eller persille
1 håndfuld mælkebøtteblade eller oregano
1 håndfuld skvalderkål eller persille
1 håndfuld mandler eller cashewnødder
saft af ½ citron
1-2 fed hvidløg
½ tsk. honning
Lidt revet parmesanost (kan udelades)
6 spsk. hampefrøolie
Flagesalt samt friskkværnet peber

Fremgangsmåde
Det hele blendes i foodprocessoren. Opbevares på køl i maks. en uge i beholder med tætsluttende låg.

Artikel bragt i: Tidslerne 2017-1