Af Tidslerne

Protonstråling er en form for strålebehandling, som skåner vævet omkring tumoren, da strålerne rammer mere præcist, og ikke går gennem hele vævet. Denne strålebehandling er det nu muligt at få i Tyskland.

Ødelægger vævet præcist i den dybde, som lægerne ønsker Går ikke gennem hele vævet men stopper præcist i tumoren Afsætter stort set ikke energi på vej gennem det raske væv

Det giver mulighed for at skrue op for strålingsdosis, så man slår flere celler ihjel i svulsten.

De gængse bivirkninger ved konventionel strålebehandling (forbrændinger, skade på omkringliggende væv og organer, og risiko for senere at udvikle stråleinduceret kræft) undgår man i meget høj grad.

Dr. Rinecker Proton Therapy Center

Selve behandlingen

På Rinecker Proton Therapy Center foregår det således:

  • Du udfylder spørgeskema, som sendes til klinikken (med scanningsresultater, diagnose, og blodprøver)
  • Du kommer først til en konsultation, hvor en læge vurderer din egnethed
  • Du får at vide hvad behandlingen koster
  • Herefter beslutter du om du ønsker behandling
  • Der tages mål til ”vuggen” som du skal ligge i under behandlingen

Herefter kalkulerer fysikerne hvilken dosis man skal have og fra hvilke vinkler. Dette tager nogle dage, hvorefter man får en første mødetid på klinikken.

Du bor ikke på klinikken, men der er et gæstehus lige overfor, hvor du kan bo. Du kan også vælge et hotel i nærheden, hvilket er billigere, og rarere (hvem gider bo på et hospital hvis ikke det er strengt nødvendigt?). Klinikken ligger i udkanten af München.

Selve behandlingen foregår med én bestråling pr dag, 5 dage om ugen, og pause i weekenden.

Behandlingen er helt smertefri Selve bestrålingen varer få sekunder Behandlingen varer i alt ca. 20 minutter Du behandles på hverdagene og med pause i weekenden

På klinikken behandles alle typer af cancer, og selv tumorer i såkaldte bevægelige organer (lunger) kan behandles, ligesom man også behandler cancerramte børn. Når der er tale om bevægelige organer lægges patienten kortvarigt i narkose under bestrålingen, og lægerne vælger også ofte at lægge mindre børn i narkose for at sikre at de ligger fuldstændigt stille.

Pris og betaling

Prisen afhænger af hvor mange behandlinger man skal have, og hvor kompliceret bestrålingen er. Priserne starter ved EUR 10.000 og op til EUR 50.000 for behandlingen, og dertil kommer fly og hotel. Betaling af det fulde beløb skal foreligge før behandling kan påbegyndes.

Noget for dig?

Er protonstråling noget for dig, og/eller har du spørgsmål, kan du kontakte klinikken direkte – kontakt info under www.rptc.de

Bragt i Tidslerne 2012-1 og 2012-3

Klinikken er gået konkurs ultimo 2019 efter en betalingsstandsning i 2017. Red.