Af Inge-Lis Marchant, ingelism@hotmail.dk

Elektrosmog:
Begrebet ”elektrosmog” er et kunstigt begreb til at beskrive den miljømæssige belastning fra de elektromagnetiske felter. Da vi ikke kan se eller lugte elektrosmog, er vi nødt til at anvende måleapparater
El-overfølsomhed:
Under normale forhold befinder kroppen sig i harmonisk ligevægt. Kommer der større negative påvirkninger fra wifi, mobiltelefoner og mange andre strålingskilder (elektrosmog) end kroppen kan kapere, bliver man el-overfølsom.

El-overfølsomhed er en faktor i mange sygdomme. To eksempler illustrerer, hvor lidt der skal til for at reducere elektrosmog, og hvad du selv kan gøre.

En bekendt kunne droppe sin hjertemedicin Selo-Zok, efter at hun slukkede for wifi og bruger PC via kabel samt udskiftede sin DECT telefon (trådløs fastnettelefon, red.) med en gammeldags fastnettelefon med ledning ind i væggen.

En gartner fortalte, at han sov dårligt om natten, men efter vores korte samtale, valgte han at slukke for al trådløst om natten, og han sover nu som en drøm – hver nat.

Uanset hvad man fejler eller er rask, er det en god ide at slukke for al det trådløse i huset om natten incl. mobiltelefonen. Endnu bedre er det at kable PC og deaktivere den trådløse funktion på Pc’en og på Smart TV. Det er alt sammen unødvendig (mikrobølge) stråling der er usundt for kroppen. I de senere år er der kommet nye farlige strålingskilder fra smartmeters til el, vand, varme.

Sådan startede det

Min interesse for emnet elektrosmog/el-overfølsomhed startere i 2005. På det tidspunkt var jeg redaktør af et foreningsblad udgivet af Foreningen mod Skadeligt Dentalmateriale. Jeg blev bedt om at indrykke en artikel ”Behold dit fastnet eller få en sikker mobil” – og lige siden har jeg fulgt emnet. Min egen el-overfølsomhed slog igennem 2008 med diverse mærkelige symptomer. Fx kløede jeg mig i håret, når vi nærmede os en mobilmast – altså før jeg vidste, at der var en mast der. Fik kvalme, hvis der var tændt en mobiltelefon i bilen og frygtelig kløe på ”musearmen”, når jeg sad ved min PC. Efter et år med større og større helseproblemer blev jeg nødt til at flytte ud på landet væk fra mobilmaster. Her er alt kablet og ingen tændte mobiltelefoner. Når jeg ikke er på min bopæl medbringer jeg et lille måleapparat for at vælge, hvor der er godt at være. Det er min livredder! Dette lille apparat måler højfrekvente strålinger (HF) fra mobil- telefoner, wifi o.l. lavfrekvente elektriske felter (LF) fra fx lamper og ledninger.

Jeg bruger også skærmende tøj, når jeg skal til byen. Spørgsmålet er, hvor stor afstand skal vi være fra strålingskilderne for at undgå helbredspåvirkninger fra mobiltelefoner, mobilmaster, fitbit, babyarlarmer o.s.v., og i hvor lang tid!

Konkret har jeg undersøgt det med Garmin golfure, efter at jeg blev dårlig på golfbanen, efter ca. 1 ½ times påvirkning, da min medspiller havde en sådan. Golfuret blev slukket, og jeg fik det bedre efter kort tid. Jeg fik oplyst, at jeg skal 20 meter væk for at undgå bestråling. Mon ikke det samme gælder iPhones, løbeure og fitbit, der jo indeholder en slags computer. Det tror jeg.

Jeg spotter alle synlige mobilmaster med antenner. Der kan være kæmpeforskel på strålingsniveauet, hvis antennerne er synlige, eller usynlige hvor strålingen går igennem husmure eller træer. På min tid- ligere bopæl var der 2 mobilantenner, højt placeret på skorstene, der strålede direkte ind i min stue, og sove- værelse. Det fandt jeg ud af på www.mastedatabasen. dk. Samme nat som nummer 2 antenne blev tændt, og jeg blev krydsbestrålet, faldt jeg ud af sengen med hjerterytmeforstyrrelser. Det med tidssammenfald fandt jeg ud af senere. Jeg forsøgte at sove i en seng på den anden side af huset, hvilket senere viste sig at der var lavere stråling. G3/UMTS antenner er dem, hvor man kan sende lyd og billedbeskeder, og de blev sat op i mit område i 2008 og 2009. Jeg kontaktede it- og telestyrelsen. De sendte en professionel person ud til mig for at måle strålingsniveauet, der var under det tilladte. Et par måneder senere fandt jeg selv ud af at vores kablede ruter også var trådløs. Det havde den professionelle opmåler overset. Wifi blev straks slukket.

Få uger før jeg mærkede min el-overfølsomhed var jeg blevet testet hos en heilpraktiker for at få en opdatering på mit helbred. Hun havde hjulpet mig af med min kviksølvforgiftning 8 år tidligere. Damen oplyste mig, at min krop var 99 % stresset, og jeg var forgiftet af fx maling, men jeg kunne ikke mærke noget. Set i bakspejlet var det miljøpåvirkning fra wifi og Dect-telefonen.

Jeg anskaffede et måleapparat og målte op til 150 mikrowatt/m2 i min stue og soveværelse. På den anden side af huset var det nærmere 60 mikrowatt/m2. Jeg købte en skærmende baldakin og fik ro for strålinger om natten.

I dag vil jeg tolerere 20 -50 mikrowatt/m2 HF i de vågne timer og i korte perioder meget højere, men om natten skal målingen under 1,0 mikrowatt/m2.
Siden er der kommet G4 antenner, altså 4. generation. Jeg og mange andre frygter G5 – altså femte generation, som ikke er testet for helbredsrisici.

Kosten

Det er min erfaring, at når man er meget sensitiv, er det vigtig at overveje, hvad man spiser og drikker, og hvad man bruger af tandpasta og cremer. For 1 ½ år siden følte jeg stor utilpashed og undersøgte om der var kommet en ny mast op i nærheden af min bopæl. Det var der ikke. Jeg mærkede inflammation i armene fra albue til skulder. Inspireret af Dr. Osborne, der har skrevet bogen ”No Grain, No Pain” valgte jeg at droppe alle kornprodukter inklusiv ris og majs. Efter 48 timer var der en markant bedring, og efter en uge var al inflammation væk, og jeg kunne igen tænke klart. For mig er kornprodukter slut. Jeg havde igennem længere tid udelukket de fleste kornprodukter, men det var ikke nok.

Nu har jeg også droppet alt fra koen. Lige siden jeg i 2006 læste ”Dit liv i dine hænder” af Jane Plant har jeg holdt pauser med mælkeprodukter for at undgå brystkræft. Efter den store aha oplevelse med at undgå kornprodukter, har jeg valgt at droppe alt fra koen – og i øvrigt vælge så giftfri mad som jeg kan købe.

Elektronisk stråling er ikke kun betydningsfuld for metalfyldninger i tænderne, væksten af nyttige bakterier i tarmen påvirkes af elektrosmog. Forsøg har vist, at nyttige bakterier vokser langsommere ved udsættelse for elektromagnetisk stråling, hvilket derfor tillader de sygelige organismer at dominere. Derfor er en strategi overfor el-overfølsomme eller kroniske patienter en heftig tilførsel af probiotics eller anden biologisk medicin med det formål at afbalancere tarmfloraen. Mange mennesker med kroniske infektioner, som formentlig er forbundet med EMF-belastning (elektromagnetiske felter, red.), fx Lyme Disease (borriolose, red.), bliver symptomfri efter en kraftig mikroorganisme afbalanceringsprogram.

El-overfølsomhed kan være en udmarvende oplevelse og er en følge af disse og andre forstyrrende effekter af elektromagnetiske felter. …” Der er anslået 3-8 % af befolkningen i den industrialiserede del af verden, som oplever alvorlige symptomer på el-overfølsomhed og 35 % som oplever milde symptomer. El-overfølsomhed er forbundet med mange akutte og kroniske tilstande og dermed et nyt, globalt og alvorligt sundhedsproblem og et emne, som de fleste læger intet kender til”.

År 2018

Nye studier påviser en klar og virkelig sammenhæng mellem forekomsten af kræftsvulster på rotter og mus og stråling fra mobiltelefoner. Det får forskere til at efterspørge handling fra myndighederne. Studiet bliver lige nu analyseret af US Food and Drug Administration (FDA)

De endelige konklusioner på et grundigt amerikansk studie. Den videnskabelige undersøgelse er sket over 10 år og kostet 30 millioner USD. Studiet blev offentliggjort den 1.11.2018. Studiet konkluderer, at stråling fra 2G og 3G mobiler og trådløse forbindelser øger forekomsten af flere typer af kræftsvulster hos han rotter (hjerte, og hjerne).

Stråling fra mobiltelefoner og trådløse forbindelser øger altså forekomsten af flere typer af kræftsvulster hos hanrotter.

Gode råd

■ Sluk mobiltelefonen om natten eller læg den flere meter væk fra dig
■ Udskift din clock-radio med et vækkeur
■ Undgå at sove opad stikkontakter til læselamper eller ledninger i væggen
■ Skift din springmadras ud med futon eller latex. Metallet virker som antenner.
■ Sov evt. under en skærmende baldakin. Der er kobber eller sølvtråde vævet ind i stoffet. Der findes også skærmende vægmaling. Se mere her www.yshield.com
■ Der skal også skærmes under sengen, med mindre man sover i stueetagen.
■ Undgå trådløse DECT telefoner. De udsender kraftige strålinger 24/7
■ Behold din fastnettelefon med ledning ind i væggen.
■ Brug din mobiltelefon med headset eller på højtaler og hold den så langt væk fra hovedet som muligt. Ideelt set er fastnet telefon bedst.
■ Undgå brug af trådløs PC og trådløse ruter. Eller sluk for det om natten. Bedst at kable alt og den tråd- løse funktion i Pc en og ruteren skal deaktiveres. Brug også kablet mus, – tastatur og printer.
■ Fravælg mikrobølgeoven. Den udsender mikrobølger.
■ Undersøg om emhætten er/kan jordforbindes
■ Fravælg induktionskomfur. Der er kraftige magnetiske felter omkring.
■ Sluk for alle stikkontakter, der ikke er i brug. Fx tv, kaffemaskine, toaster og lamper.
■ Sid aldrig op ad køleskab, lamper o.a., men gerne 1 til 1,5 meter derfra.
■ Udskift kviksølvfyldninger til plast. Men det er meget vigtigt at det sker med en række sikkerhedsfor- anstaltninger som kun få tandlæger udfører. Læs mere på www.fmsd.dk
■ Brug plastic brillestel i stedet for metal. Al metal er ledende.
■ Undgå brug af trådløse baby alarmer, løbeure, fitbit, golfure, smart watch. De udsender alle HF stråler.
■ Smartmeter for vand/gas og el. Hvis trådløse, så få dem udskiftet til analoge modeller.
■ Deaktiver bluetooth i bilen. Tal aldrig i mobiltelefon i bilen, der jo er en stålkasse.