Ingen ønsker at få at vide, at de har kræft. Men at kunne diagnostisere tidligst muligt er ofte nøglen til at sikre overlevelse. Så en ny teknik, som straks kan opdage kræft selv i dets tidligste stadier, ved hjælp af blot en simpel puste-test, giver klart håb om et stort gennembrud i forbedret overlevelse for kræftpatienter.

Designet til at efterligne en hunds meget følsomme lugtesans, tager den nye “elektroniske næse” en prøve af patientens ånde og giver en øjeblikkelig læsning – ikke kun om kræft er til stede, men hvor langt fremme den er. De første tests af apparaturet har allerede vist meget spændende resultater.

NA-NOSE (forkortelse for Nano Artificial Nose) testen virker ved at spotte mikroskopiske forandringer i kroppen, der opstår, når kræft er til stede. Ved at opdage kræft uden at skulle vente på at tumorer opstår, tilbyder NA-NOSE et unikt tidligt varslingssystem, der kan redde tusindvis af liv, så kræft kan diagnosticeres og behandles tidligere end det nogensinde har været muligt før. Det ville især være værdifuldt at diagnosticere kræft, som ellers er svære at opdage i tide men det stopper ikke med kræft. NA-NOSE vil potentielt være i stand til at opfange tidlige tegn på andre alvorlige sygdomme såsom Parkinsons, nyresygdomme, leversygdomme, Alzheimers eller MS.

“Først tænkte jeg at det er science fiction. Det kan ikke være sandt “, siger professor Abraham Kuten, en af de forskere, der er involveret i udviklingen af NA-NOSE. Men baseret på de gode resultater hidtil, siger professor Kuten nu, at NA-NOSE kan vise sig at være “et meget vigtigt redskab i tidlig opsporing af kræft.” Projektet blev finansieret af et € 1.700.000 Marie Curie Excellence Team tilskud fra Europa-Kommissionen. Disse tilskud giver lovende forskere midler til at udføre banebrydende forskning af særlig betydning for Europa. I NA-NOSE tilfældet kan tilskuddet hentes hjem mange gange i sparede sundhedsudgifter, hvis de første testresultater holder stik.

Pustetesten blev udført på en første gruppe af 62 frivillige – nogle med hoved-og halscancer, nogle med lungekræft, og nogle af dem var raske – NA-NOSE diagnosticerede alle patienter med de to typer af kræft korrekt. Den udpegede også alle raske patienter på nær to. Hemmeligheden bag NA-NOSE ligger i en række sub-mikroskopiske (nanopartikel) guld sensorer, der kan påvise små molekylære forandringer, der finder sted i blodet hos kræft patienter. De kan gøre dette på en grad af koncentration så lav, at det er blevet sammenlignet med påvisning af en enkelt blomst på en stor blomstermark – ved hjælp af lugtesansen alene. Ved hjælp af disse små molekylære spor, kan NA-NOSE ikke blot opdage kræft, men også skelne mellem forskellige typer af kræft, herunder lunge-, bryst-, tyktarms-, prostata-, hoved og hals.

Den videnskabsmand, der ledede forskningen, professor Hossam Haick fra Israel Institute of Technology (Technion), blev inspireret til forskningen, efter at have været tæt på en ven, der havde leukæmi. Omfattende yderligere afprøvning af NA-NOSE vil være påkrævet. Men hvis alt går vel, siger professor Haick, kunne det være i brug for bryst-og kolorektal cancer patienter inden for tre år og for andre former for kræft om ca. syv år.

Takket være denne revolutionerende nye “elektronisk næse”, med sit løfte om et pålideligt, noninvasivt og billigt tidlig diagnoseværktøj, kan screening for kræft være på vej ind i en helt ny verden. Evnen til at bogstaveligt talt “opsnuse”, kræft og andre alvorlige sygdomme kan faktisk blive en realitet inden længe.

Kilde: http://ec.europa.eu