… en enkel og virkningsfuld medicin

Livskraft og livsglæde er udfordret under et sygdomsforløb. Ofte kan en diagnose f.eks. med cancer medføre en stresstilstand. Som læge og professor Bobby Zachariae udtalte under sit indlæg på Stressbehandlingskonferencen i 2018: ”Kræft er stressende”.

To interessante spørgsmål at stille sig selv er:

  1. Hvordan kan jeg få balance i krop, sind og sjæl og derved gå med ro ind i en helingstilstand?
  2. Hvordan fastholder jeg roen, så jeg stressforebygger og får ”syngende sunde celler”?

Hertil er svaret: Du bruger Stemmens Kraft.

Syng for livet

I Tyskland bruger de allerede sang i det offentlige sundhedssystem. Det har de gjort i godt 10 år. P.t. har de over 60 syngesundhedscentre. Over halvdelen er syngesygehuse.

På Syngesygehuset i Køln er sang og musik en del af hverdagen. Norbert Hermann, der er chefmusik- og sangterapeut på hospitalet bevæger sig hjemmevant rundt på gangene mellem det sundhedsfaglige personale med sin guitar på ryggen.

En dag varierer mellem sang til patienter, sang med patienter og pårørende samt fællessang for grupper af nuværende og tidligere cancerpatienter. Her er det ikke noderne og den fuldstændig perfekte sang, der er væsentlig, men i stedet den effekt som sang har på krop og sind – ja på livskraften.

Studier har bl.a. vist, at sang kan

  • smertelindre og styrke immunforsvaret
  • frisætte spændinger
  • styrke åndedrættet og lungerne
  • minimere stress og angst
  • øge livskraften og livsglæden

Syng Danmark

I Danmark begynder sundhedsvæsenet, virksomheder og offentlige institutioner også at få øjnene op for fordelene ved Sang & Sundhed. Og det er med god grund. Her er en naturmedicin der kun kan gøre godt, og som absolut ingen bivirkninger har.

Sangens toner spreder sig i psykiatrien og på plejehjemmene. Der synges til og med mennesker, der har demens. Mange sundhedscentre rundt i de danske byer tilbyder fællessang – specielt som afhjælpning til lungesygdommen KOL.

Flere virksomheder genindfører fællessang og det er klogt. Dels mindsker sang stressniveauet i krop og hjerne, dels løfter det vores humør og endelig forbedrer sang vores fællesskab og samarbejdsevne.

I vuggestuer, børnehaver og på børneafdelinger på hospitaler rundt i landet bruges sang flittigt bl.a. takket være organisationen – Sangens Hus. Sangens Hus havde i forbindelse med deres første 4-årige bevilling som delmål at styrke og udvikle sangkulturen på alle niveauer og indenfor alle genrer. Det må siges at være blevet en succes.

Rygter forlyder, at en ny bevilling til Sangens Hus skal bruges på at indføre sang i sundhedssystemet. Det ville jeg personligt finde glædeligt og absolut også på høje tid. Så kom nu – Syng Danmark.

Sang & Sundhed

Naturfolk har altid anvendt lyd, stemme og sang til heling af krop og sind. Det jeg kalder for Stemmens Kraft. Børn gør det stadig helt naturligt – bruger lyd og nynner, synger og traller. Stort set alle os andre i den vestlige verden har gemt den del af stemmens funktion helt eller delvist væk, hvilket er ærgerligt, når nu vi ved, at stemmen har så stor en positiv effekt på vores helbred både fysisk og mentalt.

For mig består Sang & Sundhed af 2 faktorer som du kan læse om nedenfor.

Vi har alle brug for at blive holdt i kærlig lyd Forestil dig, at du holder en baby i armene. Babyen er urolig og har ondt i maven. Helt naturligt vugger du blidt babyen fra side til side, mens du nynner ganske stille. Gæt hvad der sker? Baby falder til ro.

Faktisk er det ikke kun børn, der falder til ro, når der synges blidt til dem. Det gør voksne også. Lyd og sang i et roligt tempo kan virke beroligende på et overbelastet og stresset nervesystem og samtidig kan det smertelindre og afspænde kroppen.

Når jeg synger til et andet menneske, så kan det foregå med hjertesange. Det er sange, jeg selv har komponeret for at give ro og glæde. Jeg bruger evt. harmoniske, afbalancerende instrumenter til disse sange.

En anden metode er det, som jeg kalder et lydbad. Ved et lydbad synger jeg intuitivt. Her er ingen genkendelige ord. Igen er lyden rolig og afbalanceret. Fordelen ved et lydbad er, at hjernen ikke skal analysere tekst. De tilbagemeldinger jeg får på lydbade er, at de virker smertereducerende, kan hjælpe til bedre nattesøvn og har en beroligende effekt på nervesystemet.

Syng-syng-syng

Humming er, når du nynner ganske stille på den tone der kommer naturligt til dig. Du kan altså ikke vælge en forkert tone – alt er rigtigt. Det vigtigste er, at du slapper af i din stemme. Den skal arbejde ganske let og ubesværet.

Lyden fra din stemme skaber vibration i din krop. Den vibration forplanter sig via knoglerne videre ud til organer, væv m.m. – faktisk helt ned på celleplan. Det er lidt som at give sig selv og sine organer en gang helende massage, der virker indefra og ud. Mange mennesker med stress i systemet har svært ved at meditere. Til gengæld har de let ved at humme. Formentlig fordi hjernen her er beskæftiget med 2 ting – fokus på åndedrættet og på lyden/hummetonen og samtidig får de altså gavn af den helende vibration i kroppen, som lyden frisætter.

Det handler ikke om, hvordan det lyder, når du synger. Det handler om, hvad lyd, stemme og sang gør godt for dig. Jeg opfordrer typisk til at bruge humming for at styrke sundheden i kroppen, booste immunforsvaret og for at aflaste hjernen og nervesystemet. Sang derimod genskaber kontakt til kroppen og det dybe åndedræt og samtidig løfter sang energiniveauet og øger din livskraft.

Du kender sikkert følelsen af at have sunget og efterfølgende er du blevet mere let til mode og i godt humør. Det er fordi din hjerne frisætter endorfiner, der er kroppens naturlige lykkehormon. Endorfiner modarbejder de stresshormoner du måtte have i kroppen, så dermed hjælper sang dig til at stressforebygge og genfinde ro og balance.

Det er såre simpelt og yderst effektfuldt. 5 minutter dagligt gør en forskel for at styrke din livsglæde og livskraft. 15 minutter kan have en helende effekt og så forebygger det stress. Nøgleordet er tålmodighed. Så giv dig selv den gave at komme i gang med ”Din Stemmes Kraft”. God fornøjelse!

Du kan se mere og tilmelde dig nyhedsbrev på www.annaryom.dk

Af Anne Ryom, sangterapeut og stresscoach
Artikel bragt i Tidslerne 2-2019